Şerif Gören’i Beyoğlu Hüseyin Ağa Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrasında Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verdik. Halil Ergün, Necmettin Çobanoğlu, Nur Kardeşler, Ahmet Sezerel ve Orhan Gencebay, Şerif Abi’nin mezarına toprak atan dostları oldu. Bir ara Orhan Gencebay’ın polis koruması ceketini çıkartıp bir mezar taşının kenarına koydu ve usta sanatçıyı oturttu.
Orhan Gencebay, eski arkadaşı yönetmen Şerif Gören’i toprağa verdikten sonra bir mezar taşında otururken. Fotoğraf: Volkan Yüksel
Uzaktan olayı görür görmez Orhan Abi’nin bu fotoğrafını çektim. Kimisi siyasi, kimisi farklı nedenlerle zaman zaman kızıyor, söyleniyor, eleştiriyor ama kimse unutmasın ki, bu ülkede bir Orhan Gencebay gerçeği var. Şarkıları, filmleri, olaylara bakışıyla Orhan Abi farklı bir insan. Şerif Gören ile birçok film çekmiş. “Dostumdu” diyor. Mezarlıkta elinde tesbihi ile kara kara düşünüyor. Orhan Gencebay, ölen yönetmen Şerif Gören için “Hem insan olarak hem de sinemamız adına çok büyük kayıp, harika çalışmalar yaptık. Çok filmlerimiz var, çok iyi anlaşırdık, çok üzüldüm” dedi.
Şerif Gören’i Uğurladık
Türk sinemasının önemli ismi, birbirinden unutulmaz birçok filme imza atan ünlü yönetmen Şerif Gören, son yolculuğuna uğurlandı. Şerif Abi için önce Atlas Sineması'nda tören düzenlendi, ardından Hüseyin Ağa Camii’nde kılınan cenaze namazı sonrasında Kozlu Mezarlığı’nda toprağa verildi. Cenazeye; oyuncular Halil Ergün, Nur Sürer, Sibel Turnagöl, Menderes Samancılar, Meral Çetinkaya, Erdal Özyağcılar, Hülya Koçyiğit, Orhan Gencebay, Ahmet Sezerel, Nur Kardeşler, Sinema Emekçileri Sendikası üyeleri, ailesi ve birçok seveni katıldı.
Yeşilçam’da çalışan eski kameraman, senarist, yönetmen ve birçok emekçi de Şerif Gören’i son yolculuğuna uğurlamak için hazır bulundu. Atlas Sineması’nda ilk konuşmayı Halil Ergün yaptı. Ergün, “Yeşilçam simgesi çok derin bir maceradır. Türk insanının toplumsallaşmasında işlevini yerine getirmiş bir süreçtir o. Büyük rüzgardır, bu rüzgarın en önemli kahramanlarından biri de Şerif Gören’dir. Gören, sinemasına tutkun, insana tutkun bir adamdı” dedi. Oyuncu Necmettin Çobanoğlu da “son kale” olarak tanımladığı Gören’i uğurlamaktan üzüntü duyduğunu dile getirdi. Törende konuşan oyuncu Nur Sürer, “Tüm sinemacılar olarak hepimiz çok üzgünüz. Muhsin Ertuğrul’un çok sert açtığı o kapıyı en son temsilci Şerif Gören yumuşacık kapadı” dedi. Sibel Turnagöl, Ömer Vargı, Nebil Özgentürk, Yüksel Aksu ve Menderes Samancılar da konuşma yaptı. Beyoğlu Atlas Sineması’nda düzenlenen törenin ardından Gören’in cenaze namazı Beyoğlu Hüseyin Ağa Camii’nde kılındı.
Atlas Sineması’nda yapılan törende Levent İnanır ve Dilaver Eren son göre arkadaşları oldu.
Şerif Gören, bir tarihti… Türkiye’nin sinema alanında ilk uluslararası başarısı olan “Yol” filminin yönetmeniydi. Yılmaz Güney ile uzun yıllar birlikte çalıştı. Şerif Abi ile en son Çiçek Arif’in cenazesinde Teşvikiye Camii’nde karşılaşmıştık. Kadir İnanır da o zaman sağlıklıydı; ayak üstü sohbet etmiştik. Asmalı Mescit’te Yakup’a gitmek için sözleşmiştik. 22 Kasım’da oyuncu Levent İnanır ve Dilaver Eren ile yemekte buluşmasının ardından evindeki merdivenlerden düşerek başını yere çarpmıştı. Daha sonra Taksim İlk Yardım Hastanesi’ne kaldırıldı ve burada entübe edilmişti. Usta yönetmen Şerif Gören, 8 Aralık Pazar günü 80 yaşında hayatını kaybetti.
Oyuncu arkadaşları: Ahmet Sezerel, Nur Kardeşler ve Halil Ergün Kozlu Mezarlığı’nda.
Orhan Gencebay, Necmettin Çobanoğlu ve sendika üyeleri tabutu taşırken.