Çin ve Rus savaş uçakları Güney Kore hava sahasına girdi. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, 2 Çin ve 4 Rus askeri uçağının yerel saatle 11.53 sıralarında Ulleung adasının kuzeyinden Güney Kore'nin hava savunma tanımlama sahasına (KADIZ) girdiği bildirildi. Açıklamada ayrıca, uçakların saat 12.10 sıralarında Dokdo Adası’nın doğusundan bölgeyi terk ettiği kaydedildi. Güney Kore hava sahasının ihlal edilmediği belirtilen açıklamada, Seul’un tedbir amacıyla kendi savaş uçaklarını havalandırdığı ifade edildi. Yaşanan gelişmelerin ardından Güney Kore, iki ülke arasındaki doğrudan askeri hat aracılığıyla Çin’i protesto etti.

DAHA ÖNCEDE GİRMİŞLERDİ

Geçtiğimiz Haziran ayında 4 Çin ve 4 Rus askeri uçağı yine Güney Kore’nin KADIZ bölgesine girmiş, Güney Kore ise olası kazaları önlemek amacıyla savaş uçaklarını havalandırdığını duyurmuştu.

ADIZ NEDİR?

Hava savunma tanımlama sahası (ADIZ), uluslararası hukukta tanımı bulunmayan ve hava sahasından farklı bir kavramdır. Genellikle ülkeler tarafından tek taraflı olarak ilan edilen bu bölge, yaklaşan askeri uçakları tespit etmek ve tehdit olarak algılanması durumunda uyarılmak amacıyla kullanılır. ADIZ, bir ülkenin ulusal güvenlik çıkarlarını korumak için hava araçlarını takip etmek amacıyla kullanılan bir bölge olarak da bilinir.