Çimsa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş. (CIMSA) bu sabah Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) İrlanda’da yerleşik bir çimento şirketinin çoğunluk paylarının alımıyla ilgili açıklama yaptı. Satın alma işleminin amacı, sürdürülebilir yapı malzemeleri alanında büyüme ve global ayakizi genişletme stratejisi olarak tanımlandı.

HİSSE ALIM SÖZLEŞMESİ DÜN İMZALANDI

Sabancı Building Solutions BV (SBS) paylarının yüzde 100’üne sahip olduğu bağlı ortaklığı Cimsa Ireland Ltd. tarafından İrlanda Cumhuriyeti’nde yerleşik çimento, çimento bazlı ürünler ile yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj üretimi ve satışı alanlarında faaliyet gösteren Mannok Holdings DAC’ın paylarının yüzde 94.7’sinin satın alınması konusunda dün hisse alım sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

Çimsa-1

Mannok’un yılın ilk yarısında 12 aylık dönemde konsolide 293.7 milyon euro net satış ve 57.5 milyon euro FAVÖK elde ettiği belirtildi. İrlanda ve Kuzey İrlanda’da üretim tesisleri ile İrlanda, Kuzey İrlanda ve İngiltere’de satış ve dağıtım ağı bulunduğu ifade edildi. Satın alma işlemi Çimsa’nın global yapı malzemeleri pazarında büyüme stratejisinin bir parçası olduğu söylenirken, döviz bazlı gelirlerin toplam içerisindeki payının yüzde 70’in üzerine çıkarılmasının hedeflendiği açıklandı.

Cimsa

Sözleşmeye göre Mannok’un toplam şirket değeri 330 milyon euro olup, kapanış tarihindeki finansal borçlar düşüldükten ve diğer düzeltmeler yapıldıktan sonra sermayenin %94.7’sine isabet eden nihai hisse alım bedeli belirlenecektir. Satın alma sözleşmesindeki koşulların yerine getirilmesi ve ilgili otoritelerden onay alınmasını takiben işlemin tamamlanacağı ifade edildi.

Cimsaa

KAP açıklamasında şu ifadelere de yer verildi:
Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Çimsa’nın son yıllarda attığı adımlarla küresel ayak izini güçlendirdiğinin altını çizerken, “Topluluk şirketlerimizin, Dünya’nın Sabancı’sı olarak ortaya koyduğumuz vizyona sahip çıkmasından, üretimde ve inovasyonda ‘hudutsuz koşmaya’ devam etmelerinden son derece mutluyuz. Çimsa da bu koşuda, öne çıkan şirketlerimizden biri. Yakın geçmişe kadar, Türkiye’nin ihracatçı çimento şirketlerinden biri olarak tanımlanan Çimsa; İspanya, ABD, Almanya gibi ülkelerde gerçekleştirdiği ‘çimento ötesi’ yatırımlarla birlikte artık küresel bir yapı malzemeleri şirketine dönüşmüş durumda. Mannok yatırımı da bu dönüşümün önemli parçalarından biri olacak. Diğer yandan, bizim tüm inorganik büyüme adımlarımızda birinci koşulumuz yeni yatırımlarımızın sürdürülebilirliğe hizmet etmesi. Bu Sabancı için, her türlü finansal faydanın ötesinde, artık şirket kültürü haline gelmiş bir yatırım kriteri. Bununla birlikte, özellikle uluslararası müşteri portföyümüzü genişletecek yatırımlarımızı da önümüzdeki dönemde önceliklendirmenin izinde olacağız. Çimsa’nın imzaladığı bu anlaşma, bizim Sabancı Topluluğu olarak izlediğimiz bu iki yatırım kriterini de tam anlamıyla karşılıyor” ifadelerini kullandı.

Editör: Ceyda Bıyıklıoğlu