Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verdiği 108 sanıklı 6-8 Ekim davası kararları, bazı siyasiler tarafından tepkiyle karşılandı. Bu tepkiyi gösterenlerden biri de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel oldu.

"YASİN BÖRÜ DAVASI SİYASİ MALZEME"

Bir televizyon programında konuşan Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dahil hükümet kanadının 6-8 Ekim davasına ilişkin sıkça vurguladığı “Yasin Börü’nün katilleri” suçlamasına mahkemece beraat verilmesine dikkati çekerek, yıllardır süren davanın "siyasi bir malzeme" olarak kullanıldığını söyledi.

Özel, "Bir partinin genel başkanı olmasam beraat edenleri ve ağır ceza alanları hangi kategoride değerlendirmek gerektiği üzerine farklı beyin jimnastiği yapabilirim ama kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok. Yargılama süreci hukuki değil” ifadelerini kullandı.

Yasin Boru5

"KABUL EDİLEBİLİR TARAFI YOK"

CHP lideri, şöyle devam etti:

“Uzamasıyla, zamanlamasıyla, karar duruşmasının seçimden sonraya bırakılmasıyla, her yönüyle siyaseten kullanılmaya elverişli bir dava. Verilen cezaların bazıları istenene göre çok düşük ama burada Yüksekdağ ve Demirtaş’a verilen cezaların kabul edilir tarafı yok. Bazı beraat kararları önemli ama geriye dönüp baktığınızda Yasin Börü suçundan beraat ettiler. Bu dava siyaseten ne kadar çok kullanıldı? Bugün geldiğimiz noktada, mahkeme Yasin Börü’nün ölümünden sorumlu olmadıklarını söyledi. Bir partinin genel başkanı olmasam beraat edenleri ve ağır ceza alanları hangi kategoride değerlendirmek gerektiği üzerine farklı beyin jimnastiği yapabilirim ama kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok. Yargılama süreci hukuki değil."

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI: GERÇEK HUKUK DEVLETİNE DÖNÜLDÜĞÜ ZAMAN YAPILABİLİR

Özgür Özel, yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili de görüşünü paylaştı, 

Bununla ilgili bir şartı olduğunu aktaran Özel,  "Gerçekten ben bu normalleşme meselesini Türkiye Cumhuriyeti devletinin gelenekleri açısından, Türkiye’deki insanların hak ettiği yönetici tavrı açısından, siyasi açıdan, birçok yönüyle önemsiyorum ama işin özü şu; bir noktaya indiriliyor. Biz diyoruz ki normalleşme olmalı, diğer taraf diyor ki bir anayasa yapmalı. Ben de diyorum ki bir anayasa yapılacaksa eğer o anayasa değişikliği gerçek bir hukuk devletine dönüldüğü zaman yapılabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Kobani Davasi45

KILIÇDAROĞLU'NUN PAYLAŞIMI: ADALET TERAZİSİ BUGÜN BİR KEZ DAHA KIRILDI

Öte yandan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da 6-8 Ekim davasında verilen kararları eleştirdiği bir twit attı. 

Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından, şu ifadeleri kullandı:

Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı…Yasama, yürütme ve yargının tek bir adama teslim edildiği her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de maalesef hak arama kapısı haklıya ve mazluma kapalı, diktatörlerin çıkarlarına ve yakınlarına hizmet eder hale  geldi. Hiç kimse unutmasın, bugün verilen bütün kararların geçerliliği otoriter hükümetin iktidar süresi kadardır. Vicdanlarda ve milletimiz nezdinde bu kararların hiç bir hükmü yoktur. Bunun içindir ki dikta rejimleriyle el sıkışılmaz ve sistemin aparatı olunmaz! Bütün bu olanlar normal değildir, vicdani de ahlaki de değildir. Otoriter yönetimle mücadele etmek bu yoldaki tek seçeneğimizdir. Bütün demokratların bu gerçeği görmesi gerekir. Biz pes edersek, milletimizin ensesindeki tokat daha katmerli olur. Unutmayalım: Başka Türkiye yok!"

Akın Gürlek Kılıçdaroğlu 7