Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyeleri hakkında disiplin soruşturması açılması için resmi başvuruda bulundu. Bu hamle, mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'la ilgili insan hakları ihlallerine ilişkin ikinci kararına uymamasına tepki olarak geldi.

can-atalay

DİLEKÇEDEKİ SUÇLAMALAR

İstanbul Mahkemesi aleyhine verilen dilekçede, mahkemenin AYM kararlarına uymamasının sadece hukukun yanlış yorumlanması değil, kasıtlı bir siyasi karar olduğu vurgulanıyor. Dilekçede, "İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkan ve üyeleri, AYM'nin bağlayıcı kararlarını uygulamayarak Anayasa'nın 153. maddesinde düzenlenen kişi hürriyeti ve güvenliği, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile bireysel başvuru hakkını ihlal etmişlerdir" denildi.

Yargitay Binasi 05012024

YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ'NE ELEŞTİRİ

Dilekçede ayrıca Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin sunduğu gerekçe eleştirilerek AYM'yi fiilen etkisiz kılmaya çalışmakla suçlanıyor. Dairenin AYM'ye karşı kişisel saldırılarda bulunduğunu, üyelerini tehdit etmekle suçladığını ve saldırgan bir söylem kullandığını iddia ediyor. Dilekçede, bu eylemlerin halkın Anayasa'nın uygulanabilirliğine olan güvenini önemli ölçüde zedelediği savunuluyor.

anayasa-mahkemesi--1