Adana'da 11 yıl önce Zeynep Söğüt'ü (33) boğarak öldürüp cesedini koydukları bavulu dere yatağına attıkları iddiasıyla sanıklardan Savaş Sanatma (42) ve Ersin Yalçınkaya (48) müebbet hapis cezasına çarptırılırken; Nazlı Tuğlucan (44) 3 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.  Karara yapılan itirazı değerlendiren Adana Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi eksik kovuşturma gerekçesiyle kararı bozdu. Bugüne kadar cesedi bulunmayan Zeynep Söğüt davasında yargılama yeniden başladı.

Zeynep Sogut Cinayeti1 7 Temmuz

Yeşiloba Mahallesi’ndeki TOKİ evlerinde Zeynep Söğüt ile yaşayan Savaş Sanatma, 23 Aralık 2013’te emniyete giderek nikahsız yaşadığı Zeynep’in kendisi işteyken evi terk ederek gittiğini ve bir daha dönmediğini belirterek kayıp başvurusunda bulundu. Savcılık, kayıp başvurusu üzerine 31 Aralık 2013’te kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.

ANNE DE POLİSE BAŞVURDU

Zeynep Söğüt’ün annesi Arbiye Ballı da 4 gün sonra Sarıçam Polis Merkezi’ne giderek 2 çocuk annesi kızından haber alamadığını, hayatından endişe ettiğini, öldürülmüş olabileceğini, kızının en son Savaş Sanatma ile yaşadığını ve bu kişiden şüphelendiğini bildirdi. Anne Ballı’nın şikayeti üzerine Sanatma’nın bilgi sahibi olarak ifadesine başvuruldu. Sanatma, Zeynep Söğüt ile 8-9 ay beraber yaşadıklarını, kaybolunca kayıp başvurusunda bulunduğunu, anne ve babasına da bilgi verdiğini söyledi. Söğüt ailesi, 21 Kasım 2018’de televizyon programlarına çıkarak kızlarından haber alamadıklarını anlattı. Savaş Sanatma da telefonla programa katılarak sevgilisinden haber alamadığını söyledi.

DOSYA ÜÇ YIL SONRA YENİDEN ELE ALINDI

Cinayet Bürosu ekipleri, Zeynep Söğüt’ün cinayete kurban gitmiş olabileceğini değerlendirerek 2020 yılında kayıp dava dosyasını yeniden açtı. Söğüt’ün kaybolması ile ilgili onlarca kişinin ifadesine başvuruldu, güvenlik kamera görüntüleri ve cep telefonu kayıtları incelendi. Elde edilen bilgiler doğrultusunda Zeynep Söğüt’ü öldürdükleri iddiası ile Savaş Sanatma, arkadaşı Ersin Yalçınkaya ve çiçekçilik yapan akrabası Nazlı Tuğlucan yakalanarak gözaltına alındı.

Zeynep Sogut Cinayeti2 7 Temmuz

SORGULARDA İTİRAF GELDİ

Sorgularında Savaş Sanatma, Zeynep’i arkadaşı Ersin Yalçınkaya’nın öldürdüğünü söyledi. Sanatma, “Ersin gece bizde kalmıştı. 24 Aralık 2013 günü sabah erken uyandım, Ersin de uyanmıştı. Zeynep yatıyordu. Ersin’e ‘Sen otur sıcak pide alayım geleyim birlikte kahvaltı yapalım’ dedim. Ekmek alıp eve döndüğümde Ersin kapıyı açtı. Her iki kolunda ve yüzünün bir kısmında tırnak izlerinden dolayı kanamalar olduğunu görünce ne olduğunu sordum. ‘Sesini çıkartma Zeynep’i yatak odasında boğarak öldürdüm, bu esnada boğuştum, Zeynep tırnakları ile beni bu hale getirdi’ dedi. Yatak odasının kapısını açtığımda Zeynep yatağın üzerinde sırt üstü hareketsiz yatıyordu” dedi. 

Zeynep Sogut Cinayeti3 7 Temmuz

BAVULU DEREYE ATMIŞLAR

Sanık Sanatma daha sonra Zeynep’in cesedini bavula yerleştirip taksinin bagajına koyduklarını, Nazlı Tuğlucan’ın öncülüğünde 2 otomobil halinde gittikleri Pozantı’nın Bürücük Yaylası’nın yüksek yerinde dere yatağına attıklarını ileri sürdü. Ersin Yalçınkaya ise Zeynep'i Savaş Sanatma’nın öldürdüğünü öne sürdü. Nazlı Tuğlucan da bavulda ceset olduğunu bilmediğini söyledi. Üç şüpheli de ‘Tasarlayarak adam öldürme’ suçundan tutuklandı.

KÖPEKLE ARANDI, CESET BULUNAMADI

Polis, Zeynep Söğüt’ün cesedini bulmak için şüphelilerin gösterdikleri bölgede kadavra köpeği ile arama yaptı. Belirtilen bölgede bavul bulundu, içinden taşlar çıktı. Genişletilen aramada kemikler bulundu. Yapılan analizde kemik parçalarının insana değil, bir hayvana ait olduğu tespit edildi.

İKİ SANIĞA MÜEBBET HAPİS 

Cesedi bulunamayan Zeynep Söğüt’ü öldürdükleri iddiası ile Söğüt’ün nikahsız yaşadığı Savaş Sanatma ile Ersin Yalçınkaya ve Nazlı Tuğlucan hakkında Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde 'Tasarlayarak öldürme' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları istemiyle dava açıldı. Emniyetteki ve savcılıktaki sorgularında Zeynep Söğüt’ün öldürülmesini ayrıntılarıyla anlatan sanıklar Savaş Sanatma, Esrin Yalçınkaya ve Nazlı Tuğlucan yargılandıkları mahkemede suçlamaları reddettiler. Mahkeme heyeti, 17 Ekim 2023’te tutuklu sanıklar Savaş Sanatma ve Ersin Yalçınkaya’yı ‘Kasten öldürme’ suçundan müebbet, yargılama sırasında tahliye edilen Nazlı Tuğlucan’ı ise ‘Suç delillerini gizleme ve yok etme’ suçundan 3 yıl hapis cezasına mahkum etti.

Zeynep Sogut Bavul 7 Temmuz

İTİRAZ ÜZERİNE BOZULDU

Sanıkların avukatları, karara itiraz etti. Adana Bölge Adliye Mahkemesi 4'üncü Ceza Dairesi, yaptığı incelemede eksik kovuşturma nedeniyle sanıklara verilen kararı bozdu. Bunun üzerine dava Adana 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülmeye başlandı. Duruşmaya, tutuklu sanıklar Savaş Sanatma ve Ersin Yalçınkaya ile öldürülen Zeynep Söğüt’ün annesi Arbiye Ballı ile tarafların avukatları katıldı. Sanıklar önceki savunmalarını tekrar ettiklerini, bozmadaki aleyhe olan hususları kabul etmediklerini söyledi. Arbiye Ballı ise, sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmalarını istedi.

Zeynep Sogut 7 Temmuz

"ÜÇ SANIK BAVULU GÖSTERDİ"

Zeynep Söğüt dosyasının kendi dosyası olduğunu belirten polis memuru E.Z., "Bir bavul bulduk, içinde taşlar vardı, bavul da parçalanmıştı. Üç sanık bavulun, bu bavul olduğunu söylediler” dedi. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluğunun devamına karar verdi. Sanık Nazlı Tuğlucan’ın zorla getirilmesi ve tanık dinlenmesi için duruşma ertelendi. 

Editör: Haber Merkezi