Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Prof. Dr. Murat Dilmener Hastanesi’nde korkutan bir iddia ortaya atıldı. Farklı birimlerden alınan su örneklerinde ciddi akciğer enfeksiyonuna ve ölümlere sebep olan ‘legionella pneumophila’ (lejyoner zatürresi), bakterisi saptandı.

Diken'den Mesude Demir'in haberine göre, hastanede 48-72 saatten daha uzun süredir yatan ve zatürre belirtileri bulunan hastaların legionella açısından da değerlendirilmesi istendi. 

Ptzl0C900K K Cj3 O Ro9 W Cw

İLK UYARI 16 MAYIS’TA GELDİ

Bakteriyle ilgili ilk uyarının 16 Mayıs’ta, enfeksiyon kontrol komitesi başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu tarafından yazılı olarak yapıldığı öne sürüldü. Fakat hastanede o tarihe kadar legionella pneumophila kaynaklı hastalık tespit edilmediği belirtildi. Yazının tüm birimlere ulaştırıldığı ve legionella testi temin edilmesinin talep edildiği öne sürüldü.

Su Guvenligi Ve Legionelladan Korunma Yontemleri

İKİNCİ UYARI 'ACELE'

İkinci uyarıyı ‘Acele’ başlığıyla 5 Temmuz’da, başhekim vekili Dr. Yılmaz Keskindemirci yaptı. Bu uyarı da ilki gibi tüm birimlere gönderildi. Her iki uyarıda ayrıca, 39.4 santigrat derecenin üzerinde ateşi, 100’ün üzerinde nabzı, ishal veya nörolojik ve başka sıralanan belirtileri bulunan hastalara ileri tetkikler yapılması istendi. Öte yandan ilk uyarının üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine ve devam eden risklere rağmen hala test alınmadığı anlaşılıyor.

Legionelle

SALGIN YAPABİLİR” 

Lejyoner zatürresiyle ilgili bilgi veren göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç bakterinin suda ürediğini ve solunum yoluyla vücuda girerek zatürre yaptığını söyledi. Kılınç, özellikle 65 yaş üstündekiler ya da kronik hastalığı bulunanlarda zatürrenin ağır seyrettiğini belirterek, “Oluşmasını engellemek mümkün. Bakteri, su kuleleri, tankları, depoları gibi durağan sularda ürüyor. Buraların düzenli dezenfekte edilmesi, bu bakteri açısından takip edilmesi şart. Teknik servislerin, hastanelerde enfeksiyon kontrol komitelerinin düzenli olarak gerekli dezenfeksiyonların yapılıp yapılmadığını, tedbirleri kontrol etmeleri gerekiyor. Bu ihmal edilirse salgın yapabilir. Özellikle yaz aylarında su tanklarının dezenfekte edilmesi önemli” dedi.

Ingiliz Uzmandan Korkutan Salgin Uyarisi 2 Yil Da Olabilir 20 Yil Da Rats

LEJYONER ZATÜRRESİ NEDİR?

Lejyoner hastalığı (zatürresi) nadir görülen fakat ciddi bir hastalıktır. Bakteri üreyen suyu kullanan klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi yerlerden solunum yoluyla bulaşıyor. Bakteri genellikle otel, hastane, kışla veya ofis gibi toplumsal alanlarda bulunuyor. Belirtileri arasında bulantı, kusma, isal gibi semptomlar görülüyor.