Cem Karaca, Ceviz Ağacı şarkısına 1987 yılında “Merhaba Gençler” isimli plağında yer verdi. Ceviz Ağacı şiirini besteleyen ünlü isim bu şarkı ile büyük beğeni kazanırken, şarkının gerçek hikayesi ise günümüzde birçok farklı iddiaya neden oldu. Ancak yapılan araştırmalar ve akademik çalışmalar Ceviz Ağacı şarkısının gerçek hikayesinin anlatılanlardan farklı olduğunu gösteriyor…

Ceviz Agaci B

CEVİZ AĞACI ŞİİRİ KİME AİT?

Cem Karaca tarafından seslendirilen Ceviz Ağacı şiiri ünlü şair Nazım Hikmet tarafından kaleme alınmıştır.

Ceviz Agaci C

CEVİZ AĞACI ŞARKI SÖZLERİ

Başım köpük köpük bulut, içim dışım deniz,

Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda,

Budak budak, şerham şerham ihtiyar bir ceviz.

Ne sen bunun farkındasın ne polis farkında.

Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda.

Yapraklarım suda balık gibi kıvıl kıvıl.

Yapraklarım ipek mendil gibi tiril tiril,

Koparıver, gözlerinin, gülüm, yaşını sil.

Yapraklarım ellerimdir, tam yüz bin elim var.

Yüz bin elle dokunurum sana, İstanbul'a.

Yapraklarım gözlerimdir, şaşarak bakarım.

Yüz bin gözle seyrederim seni, İstanbul'u.

Yüz bin yürek gibi çarpar, çarpar yapraklarım.

Ben bir ceviz ağacıyım Gülhane Parkı'nda.

Ne sen bunun farkındasın ne polis farkında.

Ceviz Agaci D

CEVİZ AĞACI ŞARKISI GERÇEK HİKAYESİ

Bir dönemin en popüler parçalarından olan Ceviz Ağacı şarkısı hakkında çok uzun zamandır bir hikaye anlatılıyor. Ancak baştan söyleyelim ki bu hikaye tamamen uydurma. Oldukça romantik bir havada yazılan ve pek çok kişinin gerçek zannettiği uydurma Ceviz Ağacı şarkısı hikayesi ise şu şekilde:

Nâzım Hikmet, Gülhane Parkı’ndaki bir ceviz ağacının altında sevgilisi ile buluşmak üzere randevulaşır. Buluşacakları gün Gülhane Parkı’na gider ve ceviz ağacının altında beklemeye başlar, tam bu sırada polisler de orada devriyeye çıkmıştır. O dönemlerde Nâzım Hikmet arananlar listesinde olduğu için polislerden gizlenmek durumunda kalır ve bu ceviz ağacına çıkar. Nazım Hikmet ağacın tepesindeyken sevgilisi Piraye gelip her şeyden habersiz ceviz ağacının altında beklemeye başlar. Polislerden dolayı aşağıya seslenemez ve çaresiz çıkarır kalemi, kâğıdı ceviz ağacının tepesinde başlar yazmaya; yediden yetmişe herkesin dilinde pelesenk olan şiirini.

Ancak bu hikayenin gerçek olduğuna dair hiçbir elle tutulur bir kanıt bulunmamaktadır.  Aksine yapılan çalışmalar hikayenin yazıldığı yıllarda Nazım Hikmet’in yurt dışında olduğu tespit edilmiştir.

Nazım Hikmet'in Ceviz Ağacı şiirini 1957 yılında Bulgaristan'ın 'Balçık' kentinde memleket hasretinden dolayı yazdığı kanıtlanmıştır.

Editör: Şenay Yurtalan