CAN GÜRZAP KİMDİR? KAÇ YAŞINDA VE NERELİ?

Ünlü Türk sanatçı Can Gürzap, 26 Mayıs 1944 tarihinde İstanbul'da doğmuş ve 1 Aralık 2023 tarihinde İstanbul'da vefat etmiştir. Gürzap, sinema, tiyatro, dizi oyuncusu, yazar ve eğitmen olarak tanınmaktadır.

İlk tiyatro eğitimini babası Reşit Gürzap'tan almış ve Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nü bitirdikten sonra Londra'da Central School of Speech and Drama'da eğitim görmüştür.

can gürzap2

Ankara Devlet Tiyatrosu'nda yönetmen ve oyuncu olarak görev yapmış, aynı zamanda konservatuvar öğretmenliği yapmış ve TRT'de radyo tiyatroları hazırlamıştır.

Gürzap, 1971 yılında Arsen Gürzap ile evlenmiştir. 1978'de İstanbul Devlet Tiyatrosu'nun kurucu müdürü olmuştur.

Ayrıca çevirmenlik ve senaryo yazarlığı da yapmış ve sinema ve dizi filmlerde rol almıştır.

Sanatçı, Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği tarafından 2004 yılında Kristal Martı ödülüne layık görülmüştür.

Can Gürzap, aynı zamanda popüler bir video oyunu olan League of Legends'da Azir karakterini seslendirmiştir.

Eserleri arasında "Söz Söyleme ve Diksiyon" (Remzi Kitabevi, 2006), "Konuşan İnsan" (Yapı Kredi Yayınları, 2004) ve "Perde Arkasından" (Remzi Kitabevi, 2012) gibi kitaplar bulunmaktadır.

CAN GÜRZAP’IN ALDIĞI ÖDÜLLER

Sanatçı, kariyeri boyunca çeşitli ödüller kazanmıştır. Bunlar arasında 1970-1971 Dönemi Sanat Sevenler Derneği Ödülleri'nde "Övgüye Değer Görülenler" kategorisinde Tango oyunuyla ödül, 4. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri'nde "En Başarılı Erkek Oyuncu" kategorisinde Sanat oyunuyla ödül ve GYTE Türkçe Topluluğu tarafından verilen "Türkçeyi En İyi Kullanan Tiyatro Sanatçısı Ödülü" gibi ödüller yer almaktadır.

can gürzap3

CAN GÜRZAP HANGİ DİZİLERDE OYNADI?

Can Gürzap "Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz", "Medcezir", "İffet", "Kurtlar Vadisi Pusu", "Aşk Beklemez" ve "Halk Düşmanı" gibi yapımlarda yer aşmıştı.

Can Gürzap'ın ayrıca birçok sinema ve dizi filminde rol aldığı belirtilmektedir, bunlar arasında "Yorgun Savaşçı" (1993), "Bir Aşk Uğruna" (1994), "Metres" (1983) ve "Sırça Kümes" (1977) gibi yapımlar bulunmaktadır.

CAN GÜRZAP NEDEN ÖLDÜ?

Kurtlar Vadisi, Bir Avuç Deniz, Aşk Beklemez ve Medcezir gibi yapımlarla tanınan usta oyuncu 79 yaşındaki Can Gürzap bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.