Esnek çalışma modeli hakkında detaylar araştırılıyor. Çalışma saatleri tüm dünyada düşürülmeye başlamışken, Avrupa'da bazı ülkeler de esnek çalışma modeline geçti. Bununla birlikte ülkemizde de çalışma saatlerinin kısalıp kısalmayacağı konusu tartışılıyor. İşte ayrıntılar...

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-5

ESNEK ÇALIŞMA MODELİ NEDİR?

Esnek çalışma modeli, günlük haftalık ve aylık olarak üç farklı şekilde düzenlenebilen, performans ve verim odaklı, aynı zamanda personelin iş ve özel yaşam dengesini koruyabildiği çalışma modeli olarak tanımlanabilir. Esnek çalışma, çalışma saatlerinin standart mesai saatlerinden farklı saatlere sahip bir çalışma sistemidir. Esnek çalışma modeli, çeşitli Avrupa ülkelerinde uygulanmaya başlamışken, ülkemizde de bu düzenlemenin olup olmayacağı araştırılıyor. 

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-4

ÇALIŞMA SAATLERİ KISALACAK MI?

Çalışma saatlerinin kısaltılmasına yönelik dünya genelindeki bir eğilim söz konusu. Çalışma saatleri konusundaki bu değişikliklerin Türkiye'de ne kadar etkin olacağı merak ediliyor. Türkiye'de İş Kanunu'na göre genel çalışma süresi haftada 45 saat, memurların çalışma süresi ise haftalık 40 saat olarak belirlenmiş durumda. Peki çalışma saatleri düşecek mi, özel sektör mesai saatleri kısalacak mı? Mesai saatleri 36 saate mi düşecek?

çalışma-saatleri-kısalacak-mı-13-aralık-2023-1

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, daha önce esnek çalışma saati yani mesai saatlerinin düşürülmesiyle ilgili toplantılar gerçekleştirildiği bilgisini kamuoyuyla paylaşmıştı. Vedat Işıkhan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, iş kanunuyla ilgili yapılan toplantılarda eski ve işlemeyen maddelerin azaltılması gerektiğini vurgulamıştı. Çalışma saatlerinin kısaltılması konusunda Bakan Işıkhan, sorunları ele alarak, düzenlemelerin hayata geçirilmesi için adımlar atılacağını belirtmişti. Güncel olarak çalışma saatlerinin kısaltılmasına ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor.

Editör: Nurseli Fırat