EKRAN HABER – HABER MERKEZİ

Etkileşim almak uğruna sosyal medyada toplumun yumuşak karnı konularda, halkı paniğe sevk edecek iddialar paylaşılmaya ne yazık ki devam ediyor. Bunun son örneği önceki akşam Twitter’da (yeni adıyla X) gerçekleşti ve siyasetçilerden gazetecilere, bol takipçili haber hesaplarına kadar paylaşım ile dolaşıma sokuldu. Daha önce 6 Şubat depremlerini bildiğini iddia eden bir kullanıcı, bu sefer Büyük Marmara Depremi için yer, büyüklük, tarih, saat hatta dakika verdi!..

İlginç olan, bu hesapta yayın yapan kişinin takipçilerine “Tarot falı hediye ediyor” oluşuydu.

Kendisini “İleri düzey öngörü uzmanı” olarak tanıtan ve “Kâhin değilim” diyen bu hesap, Büyük Marmara Depremi’nin Bursa’nın Gemlik İlçesi’nde 7.1 büyüklüğünde, 14 Aralık 2024 tarihinde ve sabaha karşı 4’ü 20 geçe gerçekleşeceği iddiasını “salladı…”

HALUK  EYİDOĞAN: "ÜNİVERSİTELERİ KAPATIN, HERKES İSTİAREYE YATSIN O ZAMAN"

Siyasetçi ve bol takipçili haberci ve haber hesaplarının (Belki de etkileşim almak için) paylaşımını görünce jeofizik profesörü, deprembilimci Prof. Dr. Haluk Eyidoğan’ı aradık. Eyidoğan, “Muhatap almıyorum” dediği iddiayı bilimsel gerçeklerle çürüttü. ‘Takipçi kasan’ hesapla ilgili olarak “Atarım, tutarsa meşhur olurum; tutmazsa yine atarım” kafasıyla deprem bilim hakkında atıp-tutmanın topluma zarar vereceğine dikkat çeken Prof. Dr. Eyidoğan, “Bu kişi bunları geçsin, emekli maaşının kaç TL olacağını, asgari ücrete zam gelip gelmeyeceğini, dolar/TL kurunun yılı kaç TL’den kapatacağını söylesin!.. Bulutlara, gökyüzüne bakarak deprem tahmin yapılmaz. Şüphecilik, ‘istiareye yatmakla’ olmaz. Bilimde şüphe varsa bilimsel metotlarla araştırırsın. Bir şey tespit edersen müspet bilim kurallarıyla ortaya koyarsın ve taltif edilirsin. Ortada hesap kitap yok, o zaman kapatalım üniversiteleri, istiareye yatalım! Yok böyle bir şey!..” diyerek tepki gösterdi. 

"FALCILAR DEPREM BİLİMCİLERİN İŞİNE KARIŞMASINLAR"

Eyidoğan, “Bunları niye tartışıyoruz kardeşim ya?” diye çıkış yaptıktan sonra “Bilimsel panellerde de söyledim, ‘Biz neden yıkılıyoruz?’u kimse tartışmıyor. Bu şekil haberler yüzünden, dedikodular gündemi alıp götürüyor, bu yüzden!.. Depremin önceden bilimsel olarak yerini, tarihini ve büyüklüğünü bilimsel olarak belirleyen bir yöntem yok. Bunun dışında her şey fal! Falcılar deprem bilimcilerin işine karışmasınlar" diyerek tepki gösterdi.

ŞENER ÜŞÜMEZSOY: "GEMLİK'TE RİSK YOK"

Prof. Dr. Şener Üşümezsoy ‘muhatap almadığı’ sosyal medya iddiasını bir kenara bırakarak Bursa Gemlik’te deprem riski için “17 Ağustos 1999 depreminden beri o Mudanya-Bandırma fay hattı 99’da kırılan fayın devamı. Gemlik’te risk yok, Mudanya-Bandırma fay hattında risk olabilir” açıklamasında bulundu. 

CENK YALTIRAK: "HALKIN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMASI LAZIM"

Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise deprem üzerinden ün peşinde olan şahısların toplum psikolojisini bozduklarına vurgu yaparak bu iddiaya cevap vermenin anlamsız olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Yaltırak, “İddia sahibi ispatla mükelleftir ama o tweet yerinde durmuyor. Silinen tweetlerin üzerine fotoşop ile ‘Gördünüz mü böyle demiştim’ diye yazanlar bunlar. Çalınan haritalar üzerine konuşanlar var. Bekleyelim görelim, peki o deprem gerçekleşmezse ne yapalım? Halkın, savcılığa suç duyurusunda bulunması lazım bunlar için” diye konuştu. 
 

HASAN SÖZBİLİR "BİLİMSEL DEĞERİ SIFIR"

Depremin tarih ve saat-dakikasını veren o tweet için görüşüne başvurduğumuz diğer deprem bilimci Prof. Dr. Hasan Sözbilir de konuyu şu cümlelerle kapattı: "Bilimsel tabanı olmayan cümleler bunlar... Gelecekle ilgili depremin zamanını verebilme henüz söz konusu değil. 485 fayımız var; 25 tanesiyle ilgili deprem döngüsünün tamamlandığına dair bilgiler var. Marmara Denizi altındaki fayın yakın bir zamanda kırılması söz konusu olabilir ancak bu şekilde tarih ve saat vererek yapılan paylaşımın bilimsel değeri sıfır."
 

Editör: Mehmet Bayar