2022 yılında gerçekleştirilen çalışmada araştırmacılar, yaklaşık 17 bin felçli ve 600 bir felç geçirmemiş bireyin verilerini analiz etti. Çalışmaya katılanların yaşları 18 ile 59 arasında değişiyordu. Çalışma sonucunda A1 alt grubuna ait gen ile erken yaşta felç riski arasında önemli bir bağlantı olduğu tespit edildi. 

Tüp

A KAN GRUBU DİKKAT!

Sonuçlar, A kan grubuna ait genetik varyasyona sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin, diğer gruplara kıyasla yüzde 16 daha yüksek olduğunu gösterdi. Buna karşılık, O grubu gen varyasyonuna sahip olanlarda bu riskin yüzde 12 daha düşük olduğu saptandı.

Kan2

Maryland Üniversitesi'nden vasküler nörolog Steven Kittner araştırma hakkında, "A kan grubunun neden daha yüksek bir risk taşıdığı konusunda kesin bir bilgiye sahip değiliz. Ancak bu durumun kan pıhtılaşma faktörleri, kan damarlarını kaplayan hücreler ve dolaşımdaki proteinlerle ilişkili olabileceğini düşünüyoruz" sözlerini kullandı. Araştırma, A kan grubuna sahip bireylerin sağlığı açısından önemli bir uyarı niteliği taşıyor.

Kaynak: haber merkezi