Elektrik, su, gıda, ilaç ve tıbbi malzeme girişini engelleyerek, yakıt sevkiyatını durdurarak, sivillerin sığındığı hastane, okul, kamp ve ibadethaneleri bombalayarak, BM tesislerini havaya uçurarak, ambulansları hedef alarak, göçe zorladıkları halkı vurarak, fosfor bombasıyla sivilleri katlederek, Gazze’nin tüm kütük ve arşivlerini yakarak küçükten büyüğe 4 ağır insanlık suçu olan "savaş suçu", "insanlığa karşı suç", "saldırı suçu" ve "soykırım suçu" kategorilerinin tamamını işleyen İsrail, tüm tepkilerin hedefi.

Dünyanın gözü önünde, kameraların karşısında İsrail tarafından pervasızca ve tüm uluslararası hukuku alay edercesine çiğneyerek Filistinli sivillere soykırım uygulanıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı verileri göre, İsrail ordusunun hava saldırıları yüzünden Gazze'de 62 günde 7112'si bebek ve çocuk, 4885'i kadın olmak üzere 16.248 kişi yaşamını yitirdi, 42.000’den fazla kişi yaralandı. 36 hastaneden 30’u İsrail saldırıları ve yakıt ambargosu sebebiyle çalışamaz duruma geldi. Hastanelerden tehditle tahliyesi istenilen ağır yaralılar bile ambulanslara alındığında konvoy İsrail tarafından saatlerce bekletiliyor. İsrail, Gazzelileri susuz, aç, nefessiz, ilaçsız kalarak sözde doğal yollardan da öldürmeye çalışıyor. Hastane yakınına kadar el arabalarıyla taşınan yaralılara dahi, İsrail keskin nişancıları ve tankları yüzünden doktorlar ulaşamıyor. Enkaz altında 4700'ü bebek ve çocuk, 8000’den fazla insanın olduğu değerlendiriliyor. Batı Şeria’da ise 264 Filistinli katledildi.

İşlenen tüm bu insanlık ve savaş suçlarına rağmen dünya ülkeleri, İsrail’e müdahalede bulunamıyor. 8 milyon nüfusluk İsrail’in 8 milyarlık dünyaya meydan okuma cüretinin altında ise ABD bulunuyor. Yaşadıkları ülkelerin yönetimlerinin İsrail karşısındaki acziyetini gören vicdan sahibi insanlar ise ABD ve İsrail mallarını boykot ederek, protestolara katılarak bu vahşetin karşısında duruş sergiliyor.

Ellerinden tek gelenin ABD ve İsrail mallarını boykot etmek olan ve bunu en eksiksiz şekilde yapmak isteyen vatandaşlar, alacakları ürünlerin ABD ya da İsrail’e ait olup olmadığına bakıyor. Alacağı her ABD ve İsrail mallarının, Gazze’deki bebeklerin başına bir kurşun ve bir bomba olarak döneceğini bilen vatandaşlar, ya ABD-İsrail ürün listelerine ya da listede yer almayan ürünlerin ABD veya İsrail menşeili olup olmadığına internetten bakıyor.

Bu bilinçle hareket eden Türk ve uluslararası kamuoyu, özellikle Gazze saldırılarının ilk günlerinde İsrail’e desteğini açıklayan firmaların mallarını almayarak, boykot yoluyla Gazze’ye, Filistinlilere destek vermeye çalışıyor.

STARBUCKS 20 GÜNDE 12 MİLYAR DOLAR ERİDİ

ABD merkezli kahve devi Starbucks, İsrail boykotları sonrası yatırımcıların satışlardaki yavaşlamaya yönelik endişeleriyle hisselerinde 12 günlük düşüş serisine devam ediyor. Bu süreçte şirketin piyasa değeri, İsrail boykotunun tetiklemesiyle 20 günde 12 milyar doların üzerinde bir azalma yaşadı.

TARİHİ DÜŞÜŞ SERİSİ

Starbucks'ın hisseleri, İsrail boykotları sebebiyle ticari büyümede gözlenen önemli yavaşlama işaretleri nedeniyle değer kaybına uğradı. Bu kayıp, şirketin 1992'deki halka arzından bu yana en uzun süreli düşüş serisi olarak kayıtlara geçti.

"KIRMIZI KUPA GÜNÜ" ETKİSİ VE ÇALIŞAN GREVLERİ

Şirket, "Kırmızı Kupa Günü" kampanyası süresince ve ABD'deki şubelerinde çalışanların 16 Kasım'da iş bırakma eylemi sonrasında da hisselerinde yüzde 10'dan fazla değer kaybetti. Çalışanlar, bu grevle daha iyi çalışma koşulları talep etti.

PİYASA DEĞERİNDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Starbucks'ın piyasa değeri, son 20 günde 12 milyar doları aşkın bir düşüşle 110 milyar doların altına indi.

SENDİKA DAVASI VE SOSYAL MEDYA BOYKOTLARI: FİLİSTİN İLE DAYANIŞMA...

Starbucks, bir işçi sendikasının sosyal medyada "Filistin ile Dayanışma!" içerikli paylaşım yapmasının ardından dava açma kararı alarak tartışmalara yol açtı. Bu karar, sosyal medyada yapılan eylem çağrıları ve ardından gelen boykotlarla gündeme geldi.

ÇİN PAZARINDA REKABET BASKISI

Starbucks İcra Kurulu Başkanı Laxman Narasimhan, Çin pazarındaki toparlanmanın beklentilerin altında kaldığını belirtti. Analistler, Çin menşeli kahve zinciri Luckin Coffee'nin büyümesinin Starbucks için rekabet baskısı yarattığını ve Luckin'in başarısıyla diğer kahve zincirlerinin Çin pazarına yönelmesinin ABD'li şirketi zorlayabileceğini vurguladı.

İSRAİL’E DESTEĞİNİ AÇIKLAYAN MARKALAR

İsrail askerleri aç kalmasın diye gıda hizmeti veren, yorgunluklarını alsın diye kahve takviyesi yapan, güzel giyinsinler diye kıyafet gönderen İsrail destekçisi firmaları araştıran Katar merkezli El Cezire kanalı, şu markaların İsrail’e desteğini açıkladığını ya da doğrudan destek verdiğini bildirmişti:

TEKNOLOJİ: HP, Intel, IBM, AMD, Nvidia, Microsoft, Apple, Samsung, LG, Sony, Huawei, Hyundai…

GIDA: Burger King, Mc Donals, Hardee's, Subway, Starbucks, Lipton, Coca Cola, Nestle…

GİYİM: Puma, Nike…

TEMİZLİK: Tide, L'Oreal…