13 Şubat 2024'te Erzincan'ın İliç ilçesindeki Çöpler altın madeninde siyanür liç işleminden sonra depolanan toprak yığınının heyelana dönüşmesi sonrasında meydana gelen kazada 9 kişi hayatını kaybetmişti. Habertürk’te ekranlara gelen ve Muharrem Sarıkaya’nın sunduğu Ekosistemlere Yeni Bakışlar programında İliç’te meydana gelen maden kazası sonrasında bölgede meydana gelen değişimler ve ekosistem üzerine sorunlar ele alındı.

İ L İ Ç 4

“VATANDAŞLARIMIZ HAYATIN NORMALLEŞMESİNİ İSTİYOR”

İliç Belediye Başkanı Mehmet Elçi, “Belediye başkanı olarak belki de İliç’in en zor dönemini devraldım. Altın madeninden dolayı Erzincan’ın ekonomisine maden payı adı altında ciddi bir bütçe gelmekte. Bu bütçe köylerde yaşayan vatandaşlarımız için hizmet kaynağı oluyor. Vatandaşlarımız bir an önce madenin açılıp hayatın normalleşmesini istiyor” ifadeleriyle bölgedeki vatandaşlar için madenin önemli bir istihdam kaynağı olduğunu ifade etti.

İ L İ Ç 2

İLİÇ’TE MADENİN AÇILMASI İÇİN İMZA KAMPANYASI

Muharrem Sarıkaya’nın bölgeden aktardığına göre vatandaşlar İliç’te madenin açılması için imza topluyor. Mehmet Elçi’nin de öncülük ettiği kampanyada 3 bine yakın imza toplandı. Toplanan imzalar ile birlikte talebin Ankara’ya duyurulması hedefleniyor. Bölgedeki esnaflar ise maden kazası sonrasında siyanürün alana yayıldığı iddiaları nedeniyle bu yıl satışlarının düştüğünü ifade etti. Sarıkaya’ya konuşan bir esnaf ise bölgede bilim insanlarının olduğunu, devletin kontrolünün sürdüğünü belirterek spekülasyonlara tepki gösterdi.

MADEN KAZASININ ARDINDAN İSTİHDAM SORUNU

Sabırlı Köyü Muhtarı Veysel Berşe, madenin bölgeyi kalkındırmasıyla birlikte köy sakinlerinin katılımıyla kurulan anonim şirketlerinin dağılma noktasına geldiğini ve kaza sonrası İliç’te ekonomik sorunlar yaşandığını aktardı. Berşe, Fırat’a siyanür karışmadığını ve bu konuda iddiaların karalama kampanyası olduğunu savundu. Veysel Berşe, devletin denetiminde madenin yeniden açılması için çağrı yaptı.

Editör: Barış Sözal