1963’ten bu yana Suriye’de devam eden Baas Partisi yönetimi resmen sona erdi. Baskıcı bir iktidar sürdüren Esad’a karşı özgürlüklerini savunan halkın hareketleriyle başlayan isyanlar; muhalifler ve iktidar güçleri arasındaki iç savaşı beraberinde getirmişti. Bu savaş rejimin kalbi olan Şam’ın kontrolünün iktidar tarafından kaybedilmesiyle sonuçlanırken bir devir kapandı. 61 yıllık Baas rejimi ve 53 yıllık Esad ailesi iktidarı tarih oldu.
REJİM GÜÇLERİ ÇEKİLDİ
27 Kasım 2024’te muhalif silahlı grup Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile Esad rejimi arasında yoğunlaşan çatışmalar, Halep, İdlib ve Hama gibi stratejik şehirlerde de kontrolü kaybetmesiyle sonuçlandı. Son darbe ise başkent Şam'da geldi. Halkın kitlesel olarak sokaklara dökülmesi ve rejim karşıtı grupların şehirdeki varlığını artırması, rejim güçlerinin kamu kurumlarından ve şehir merkezinden çekilmesine neden oldu.
YENİ HÜKÜMETLE ÇALIŞMAYA HAZIR
Beşşar Esad’ın Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Suriye'de halkın seçeceği bir hükümetle çalışmaya ve her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını belirtti. Kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısında bulunan Celali, "Kimseye dokunmayacağını söyleyen ve bize elini uzatan muhaliflere elimizi uzatıyoruz" sözlerini kullandı.
“KAMU KURUMLARI ZARAR GÖRMEMELİ”
HTŞ lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Culani), kamu kurumlarının zarar görmemesi gerektiğini vurguladı. Sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Bu kurumlar, resmî olarak devredilene kadar eski başbakanın gözetimi altında kalacaktır" dedi. Ayrıca havaya ateş açılmasını kesinlikle yasakladı.
TUTUKLULAR SERBEST BIRAKILDI
Bunun yanı sıra Suriye devlet televizyonunda yayımlanan videoda, Şam'daki hapishanelerdeki tüm tutukluların serbest bırakıldığı duyurulurken muhalifler yurtdışındaki Suriyelilere ülkeye dönme çağrısında bulundu. Ayrıca Şam Havalimanı ise uçuşlara kapatıldı.
ESAD NEREDE?
ABD basınından Wall Street Journal’ın haberine göre, Beşşar Esad’ın ailesi ülkeden ayrıldı. Esad'ın eşi Esma ve üç çocuğunun Rusya’ya gittiği, kayınbiraderinin ise Birleşik Arap Emirlikleri'ne sığındığı iddia edildi. Beşşar Esad’ın hâlâ Suriye'de olduğu ve bazı ülkelerden sürgünde bir hükümet kurma teklifi aldığı ileri sürüldü. Ancak Ürdün'ün Washington Büyükelçiliği, bu iddiaları yalanladı.
AA tarafından, son olarak internetteki uçuş takip sitelerinde, Şam'daki havalimanından kalktıktan sonra en son Humus'un batısında görülen ancak sonra izi kaybolan bir uçağın Beşar Esad'i taşıdığı iddia edildi.
2 BİN SURİYELİ IRAK’A SIĞINDI
Irak Hükümet Sözcüsü Basim el-Avadi, yaklaşık 2 bin Suriyeli askerin Irak'a sığındığını açıkladı. Irak hükümetinin onayıyla bu askerlerin ülkeye giriş yaptığını belirten el-Avadi, sınırdaki durumu yakından takip ettiklerini söyledi.