Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayımlanan “BİLSEM Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu 2023-2024” kılavuzuna göre, BİLSEM öğrenci tanılama süreci ile ilgili işlemler ilkokul 1, ilkokul 2 ve ilkokul 3. sınıf düzeylerinde genel zihinsel, müzik ve resim özel yetenek alanlarında yapılacak.

İl tanılama komisyonları tarafından 2 Ocak 2024 ve 5 Ocak 2024 tarihleri arasında ilkokul yöneticileri, rehber öğretmen ya da psikolojik danışmanları ile ilkokul 1, ilkokul 2 ve ilkokul 3. sınıf öğretmenlerine, özel yeteneklere sahip olan öğrencilerle ilgili ve BİLSEM öğrenci tanılama süreci ile ilgili bilgilendirme toplantıları düzenlenecek.

Sınıf öğretmenleri, yetenek alanları için BİLSEM Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu’ndaki gözlem formlarını dolduracak ve aday gösterme süreci böylelikle başlayacak. Süreç tamamen okul yönlendirme komisyonları tarafından sürdürülecek.

Okul yönlendirme komisyonu ise şu kişilerden oluşacak: Okul müdürü (başkan), okul müdür yardımcıları, okul rehber öğretmen ya da okulun psikolojik danışmanları ve okul müdürünün 1. sınıf, 2 sınıf ve 3. sınıf düzeyinden belirleyeceği en az birer sınıf öğretmeni.

Komisyon 1. sınıf, 2. sınıf ve 3. sınıflardaki tüm öğrencileri aday gösteremeyecek. Bir limit sözkonusu olacak. Her okulda 1. sınıf, 2. sınıf ve 3. sınıf seviyelerinden her bir sınıf seviyesindeki toplam öğrenci sayısı ne ise, en fazla bu sayının yüzde 20'si aday gösterilebilecek. Örneğin; okulun 1. sınıflarında okuyan öğrenci mevcudu toplam 100 ise 20 öğrenci aday gösterilebilecek, 21. öğrenci listeye yazılmayacak.

Öğrencilerin yetenek alanları ile ilgili de sınırlama olacak. Bir öğrenci hem genel zihinsel hem müzik hem resim alanlarından aday gösterilemeyecek. MEB’in açıklamasında BİLSEM Öğrenci Tanılama için bir öğrencinin en fazla iki yetenek alanından aday gösterilebileceği belirtiliyor. Öğrenci genel zihinsel, müzik ve resim alanlarının üçünde de özel yeteneğe sahip olsa da sadece iki alandan gösterilebilecek. Yetenek alanlarına göre öğrencilerin aday gösterilme işlemleri ise 8 Ocak 2024 ve 19 Ocak 2024 tarihleri arasında yapılacak.

2023-2024 Yılı BİLSEM Öğrenci Tanılama ve Yerleştirme Kılavuzu (tıklayınız) >>>