Kur hareketine dair çok soru geldi. Yorumum:
Türk varlıkları dolar cinsinden ucuzlatılıp bir eşikten sonra (seviye sormayın) faiz artışıyla sermaye girişi amaçlanacak gibi görünüyor.
Pratikte bunu yapmak kolay değildir ama döviz işlem kısıtlamaları devam ederken mümkün olabilir. 22'si faiz beklentim 1500 bps, 23.5%
Kademeli olarak 3 ayda 35%, pivot 40%
Enflasyon tekrar artışa geçecek ve sene sonuna kadar 46%'ya ulaşacak. Kuru salıp mecburen makul değer ile ihracatçıyı da üretime tekrar teşvik edecekler. Enflasyon kademeli tekrar yükselecek. Muhtemelen % 50 civarına çıkınca mevduat faizleri ve politika faizi, kur yaklaşık 30-34 TL bandındayken yabancı girişleriyle kur ve faiz istikrar kazanır gibi görünüyor 2024 Ocak şubat aylarında.

Bazen iyiye gitmek için işlerin daha kötüye gitmesi gerekir. Şer gibi görünende hayır vardır. Devalüasyon hayırlı olsun. Evet bu kadar kur artışına kallavi zamlar gelir. Artık tasarruf zamanı. Alacağınız aldınız, oturacak kemer sıkacak ve bu süreci atlatmaya çalışacaksınız. Harcamalarınızı kısmanız elinizdekini de TL varlıkların haricinde yatırımlarda değerlendirmeniz riskten kaçınmanız gerekiyor.

Son söz: Benim hesaplarıma göre çok yalın ve arıtılarak minimuma çekilmiş haliyle 30.04.2023 günü için olması gereken dolar kuru minimum 30₺ dir. Bunun altında alrım, üzerinde satarım.gerçek Piyasada böyle davranır. Bu noktadan çözüm ararsa yinede çözemez ama hedefe en yakın olur. 
(Dikkat bu köşede belirtilen görüşler yatırım tavsiyesi değildir..)

Not 1: 'Ben buraya genel müdür olmuşum, bu da bana çok mu?' diyenler alıp başlarını gittiler, 'bu iş böyle olmaz' diyenler istifa ettiler. Bütün 80 sene boyunca işini dürüst yapan insanlar terfi edemedi, üstlerine yaranmayı becerenler süratle yükseldi. Bunun istisnası yoktur. Türkiye’de cumhurbaşkanlığı, başbakanlık, bakanlıklar, genel müdürlükler, müdürlükler Türkiye’nin menfaatlerini muhafaza edebilecek pozisyonda değildirler. Türkiye menfaatleri muhafaza edilmeyen bir ülkedir. 

İsmet Özel, 2008

Not 2: Ah gözlerinden insanların çok korkuyorum
Koca koca dağlara hayretsiz bakıyorlar
Bahçeleri var uçsuz bucaksız
Ve sıra sıra koca evleri
Gökyüzüne dayanmış
Kendilerini Tanrı’ya komşu mu sanıyorlar! 

Rilke-

Not 3: İlk kez okuduğum Almanca güzel bir kelime: 
Herzpanzer: Girmesi müşkil gönüller. Zırhlı kalpler.

Not 4: Mahinur Özdemir Hanımın hikayesini dinlediğimde çok etkilenmiştim. Avrupa’da ayrımcılığa siyasi alanda maruz kalmış, sözde Ermeni Soykırımı yasasını kabul etmediği için partisinden ihraç edilmişti. Avrupa siyasetinde bir Türkün, bir kadının ayrımcılık hikayesi. Herkes  bilmeli. Kendisine yapılanlar ayrımcılığın da ötesinde bir linçti adeta.  Avrupa siyasetinin kodlarını da ele veren, sınırlarını gösteren turnusol kağıdı gib bir hikaye. Kendisinin Türk siyasetindeki varlığı bu açıdan da önemli.

Not 5: Büyük zihinler ve yetenekler tek bir yatakta akamazlar. Zihin ve kalplerini çok yönlü beslemek isterler ve sonra da akmak farklı yataklarda coşkulu nehirler gibi. Ve nihayetinde okyanusa ulaşmak.

Not 6: Hakan Fidan’ın üslubu ve konuşmasının ele verdiği donanımı doğal karizmasını  tamamlıyor. Eski istihbarat başkanının yeni Dış işlerini devr alması ise çok anlamlı. Fidan üslubu ve doğal karizması ile şimdiden güven verdi. Dış politika vizyonu: Güvenlik ve bağımsız Türkiye. Görüntüsü karizmatik ve heybetli, ağır, konuşması iyi eğitim almış bir devlet adamı üslubu ve inceliğinde.

Not 7: Kötülük = Can yakma arzusu X  Güç

Tim Cantopher, Toxic People.

Not 8: 'Her birimizin içinde  bir ev özlemi var, kendimiz olarak gidebileceğimiz ve sorgu sual edilmeyeceğimiz o güvenli yer' diyor M. Angelou. İnsan ilişkilerinde de başkası olmaya zorlanmadan,olduğumuz gibi sevilebildiğimizde kendimizi evde hissederiz. Dünya iyi dostlarla evimiz olur.

Not 9: Kötülük kol geziyor, hızla kıskacına alıyor, servetin biriktiği yerde insan çürüyor. -Oliver Goldsmith.

Not 10: Bir adamın idama götürülürken çamurlu suya basmaktan kaçınması veya az sonra gaz odalarına götürülecek bir annenin çocuğuna son bir banyo yaptırması…Bunları son nefese dek insanın umudunu koruması olarak düşünebilir miyiz? Hayatın olduğu yerde umut vardır.

Not 11: Artık daha çok fıkra,müzik,resim vs. paylaşacağım.
Buyurun:
Yanılmıyorsam Avam Kamarasında İngiliz milletvekili “bu meclisin yarısı o.ç’dur” demiş.
Meclis Başkanı “derhal özür dileyin, sözünüzü geri alın” demiş.
Milletvekili “tamam, özür dilerim, bu meclisin yarısı o.ç değildir.

Not 12: En düşük memur maaşı 22000 TL olacak derken $/TL kaç olacak onu soran olmadı... Ben en düşük memur maaşının 800$ üstünü görebileceğini düşünmüyorum. En az 2035 yılına kadar...

Not 13: TCMB başkanı konusunda çok fazla spekülasyon dönüyor. Aktörlerin fazla bir önemi yok. Önce bunun idrak edilmesi şart. Her kim olursa olsun oynayacak tek bir kartı kaldı. O da faiz. Sert bir faiz artışı ise krize götürür. Buna da şu konjonktürde kesinlikle izin verilemez.

Not 14: En geç 50 sene sonra bir çoğumuz ölmüş,kalanlar ise altına işiyor olacak .
Fazla dert edinmeye gerek yok bence.

Not 15; TR'ye sıcak para girip girmemesi meselesinin bakanlarla veya iktidarda kimin olduğuyla ilgisi yok. Faizle ilgisi var. Ben bakan veya TCMB başkanı olsam ve faizi %80'e çıkarsam yine oluk oluk sıcak para gelir. Yüksekden $ bozdurup düşükten alıp çıkarak vurgun vurma peşindeler.

Not 16: Kira fiyatları ile 
Gıda fiyatlarına 
Çok ama çok acil 
Bir çözüm yolu bulunmalı

Yoksa bu tefeciler ve mafyalaşmış fırsatçılar 
Bu halkı çok kötü  bileliyorlar.

Devletine sahip çıkan bu gariban asil millet bu fırsatcıların insafına bırakılmamalı 

Yoksa yerel seçimlerde iş zor.

Not 17: Mehmet Şimşek doğrusunu yapıyor. Önce doları serbest bırakıyor sonra faiz arttırımı yapacak. Yabancı sermayeyi çekebilmenin tek yolu bu zaten.

Not 18: Dünya görüşünün de ekonomiye bakışının da iktidarla taban tabana zıt olduğunu biliyorum Hafize Gaye Erkan’ın. 

9 aylık bebeği ile ABD’de ki kurulu düzenini, konforunu bozdu ve Türkiye’ye dönerek çok büyük risk aldı. 

Tek amacı bu ülkede doğmuş bir vatansever olarak taşın altına elini koymak. 

Böyle bir dönemde üstlendiği Merkez Bankası Başkanlığı ateşten gömlek giymekle eşdeğer.

Umarım başarılı olur Hafize Gaye Erkan

Çünkü gerçekten çok kıymetli bir insan.Üzülmesini şahsen istemem. 

Allah yardımcısı olsun.

Tabi bu arada şu notu da ekleyelim:

AK Parti, Merkez Bankası’nı ABD’den Hafize Gaye Erkan’a teslim etti.
İktidar basını Hafize hanımı “Müthiş Türk kızı” ilan etti.
Acaba…
Kılıçdaroğlu, seçimden önce “Merkez Bankası’na Erkan’ı atayacağım” deseydi ne olurdu?
“Müthiş Türk kızı” dakkasında “CİA ajanı” olmaz mıydı?

Ekonomi duvara toslayınca Ecevit kimi getirmişti?
Kemal Derviş’i..
Nereden getirmişti?
Amerika’dan..
Ekonomi duvara toslayınca Erdoğan kimi getiriyor?
Şimşek ve Hafize G. Erkan’ı..
Nereden getiriyor?
İngiltere ve Amerika’dan…
Yerim sizin kahrolsun kapitalizm bağırışlarınızı!!

Not 19: Erbakan’ın oğlu, Bülent Arınç’ın oğlu, Melih Gökçek’in oğlu, Deniz Baykal’ın kızı, Haberal’ın oğlu, Mehmet ağar’ın oğlu, Türkeş’in çocukları, Atilla Koç'un kızı, Aydın Ayaydın’ın kız vs….
Biz mecbur muyuz aileleri nesiller boyu taşımaya.

Not 20: 40 yaşıma kadar hep intiharı düşündüm, ama 40 yaşımdan itibaren insanların intihar etmeye değmeyeceklerini düşünmeye başladım. Bana göre intihar, geride kalanlara yönelik ağır bir suçlamadır. Bu mesajı verebileceğin tıynette insan olmadığını düşününce de intihar etmiyorsun.

Not 21: Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, temelleri itibariyle Dünya Ticaret Örgütü, Goldman Sachs, Fed gibi kurumlar açıktan köleleştirme faaliyeti yürüttüler. Bu kurumlarda iş bulma endişesi, zevki ve tatmini on binlerce zekâyı bozuk para gibi harcadı.

Not 22: Beşerin insan katına çıkması rahat bir hayatı bile isteye terk etmesi demektir.

İsmet Özel

Not 23: Kişi, öteki insanlardan uzaklaştığı ölçüde hakikate yaklaşır. Günlük yaşam, yalanlardan kurulu yüzeysel bir düzendir.

Körleşme, Elias Canetti

Not 24: Dolar'ın artışına şaşıranları hayretle izliyorum:)

Muhalefet de gelseydi farklı olmayacaktı, bunu defalarca anlattım
Şu an beklediğimiz de MŞ'nin muhalefetten beklediğimiz politikaları uygulaması
Kur tarafını serbest bırakarak, ilk. adımı attı ve rezerv toplamaya başlıyor

Dün yediğimiz hurmalar bugün acı reçete olarak karşımızda ve olmalıydı da
Umarım sonu getirilebilir...

İmza
Bir mandacı...

Not 25: Onlyfans 7 Haziran 2023 Çarşamba günü Türkiye'de yasaklandı. 

ONLYFANS fahişeliği arttırmıyor, bilakis azaltıyordu.

Pek çok ESCORT, bu site sayesinde işi bırakmış, uluslararası olarak görüntü satıyordu.

Gerçi, bu sitenin müşterisi zaten VPN kullanır her zaman. Yani engellenemez.

Ancak, bizim 1000 yıllık devlet aklı, bunu düşünemiyor mu?

Not 26: Amerika’nın demode gördüğü Atatürk’ün askeri rejimi Fethullah Gülen ve Erdoğan’dan sonra geri dönmemek üzere yok olup gitti. Kemalistler kaybetti. Devlet artık sivillerde ve küreselcilerin istediği şekilde kendini güncelliyor. Devlet artık AKP Partidir. Onun iktidarı hiç bitmeyecek.

Not 27: Her şeyinle girdiğin bir şey senin kumarın olur. Bu aşkta da böyle işte de böyle. Her şeyde de böyle. Her zaman kademeli ağır ağır gideceksin.

Not 28:  Kendine hayrı olmayanın kimseye bir hayrı olmaz. Dost seçerken de aşk seçerken de buna dikkat edin. Bir olgunluğu bir huzuru olan kadınla sevgili olun. Ben öyle yapıyorum artık. Huzurlu olan yanındakine de huzur oluyor.

Not 29: Evlenmeden önce değerlendirilmesi gereken önemli şeylerden biri de evleneceğinz kişinin duygusal zekaya sahip olmasıdır;yani sizi anlayabilmesi,dinleyebilmesi ve saygı göstermesidir.Duygusal zekası yüksek biriyle evlenmek, yıldızlı bir gecede gökyüzünü seyretmek gibi huzur verir.

Not 30: Bazen günün sonunda bir insanın başardığı en büyük şey intihar etmemiş olmasıdır.

Albert Camus

Not 31: "İnsanlar seni yanlış anladığında dert etme. Duydukları senin sesin, fakat aklından geçirdikleri kendi düşünceleridir."

Not 32: Gittikçe yalnızlaşıyorsunuz insan kardeşlerim,
Ne bir ortak sevinciniz kaldı sizi çoğaltacak,
Ne bir içten dostunuz var acınızı alacak.

Şükrü Erbaş

Not 33: ...hicranlı hayatın son matemi yoktur,daha ne matemlere tanık olacak yüreğimiz bilinmez..
Allah "aidiyet hissettiğimiz yerde, varlığımızı tomurcuklandıran insanlarla" birlikte olmayı nasip eylesin.

Not 34: Hz.Peygamber (sas) “Duymuyor musunuz? Duymuyor musunuz?” dedi. Sonra yine iki kez buyurdu ki: "Sadelik imandandır. Sadelik imandandır.” 

Not 35: Ne kadar müthiş bir söz: "Yükselmek için ağırlıklarımızdan kurtulmalıyız."

Not 36: Ya Rabbi!
Gönlümdeki boşluğu 
sevdiğin baki şeylerle doldur.
Ben ne koydumsa  
çürüdü gitti..

Not 37: Allah'ım kalplerimize sekinet indir. Nefislerimize muhabbet indir. Yüzlerimize tebessüm indir.

Not 38: Eski bir milletvekili demiş ki: "Mecliste birbirine atıp tutan vekillerin meclis lokantasında nasıl beraber kahkaha attığını görseniz, nasıl beraber işler yaptığını bir bilseniz, burada kırdığınız kalpler için utanırsınız!"

Not 39: Hiçbir kul, kıyamet gününde 
ömrünü nerede tükettiğinden, 
ilmiyle ne gibi işler yaptığından, 
malını nereden kazanıp nerede harcadığından,
vücudunu nerede yıprattığından sorulmadıkça bulunduğu yerden kıpırdayamaz.

Hz. Muhammed (sav)

Not 40: "Yanlış çok, yanlışı tenkid etmek de kolay. Ancak bir doğruyu öğretmek, bin tane yanlışın yanlış olduğunu sayıp dökmekten daha hayırlıdır. Okuyanın gönlüne aşk, şevk ve ümit vermelisin. Çok kahır çekmiş bu halkı karamsarlığa itmeye kimsenin hakkı yoktur." (Fethi Gemuhluoğlu)

Not 41: Yakında büyük fitneler olacak, o fitnelerde yerinde oturanlar ayaktakilerden, ayaktakiler yürüyenlerden, yürüyenler koşanlardan daha hayırlı olacaklar. Kim o fitne içinde bulunmuş olursa, ondan uzak dursun.

Hz. Muhammed (sav)

Not 42: "Şahsınıza karşı haddi aşan, hududu geçen, küstahlaşanları, altın olsa kesenizde, bal olsa kâsenizde tutmayın." (Neşet Ertaş)

Not 43: Herkes kendi üzerine yıkılacak duvarını ararken 
Ateşten bir emanet olarak sana bıraksam 

Ömrümüz çok kısa biliyorsun 
Belki de geldi sıram 

Mevlâna İdris Zengin