BARIŞ PEHLİVAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA VE NERELİ?
Barış Pehlivan, Türk gazeteci ve yazardır. 29 Temmuz 1983 tarihinde İstanbul'da doğmuştur. Şu an 40 yaşında. Türkiye siyasetine dair araştırma haberleriyle ve kitaplarıyla bilinir. Gazetecilik faaliyetlerinden dolayı hakkında birçok kez dava açıldı. Bu davalar kapsamında 2011 ve 2020 yıllarında cezaevine girmiştir. Son olarak 2023 yılında girdiği cezaevinden 17 Kasım Cuma günü denetimli serbestlik kararıyla tahliye edilmiştir.
İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünden mezun oldu. 2004 yılında Leman Dergi Grubu'na bağlı kültür sanat dergisi Kaçak Yayın'da muhabirlik yaptı. CNN Türk televizyon kanalında yayımlanan 'Paranın Seyir Defteri', 'Şair Ceketli Çocuk: Kazım Koyuncu', 'Nohut Oda Bakla Sofa' adlı belgesellerde sırasıyla asistanlık, yönetmen yardımcılığı ve editörlük görevlerinde bulundu. 5N1K programı için “Yabancılara Toprak Satışı”, “Şah Mesud Suikastı” gibi dosya ve haberlere imza attı. Karşı gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Haberleri ve kitapları nedeniyle birçok kez yargılandı, cezaevine girdi.
Türkiye’nin en önemli gazetecilik ödüllerine layık görüldü. Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfının yönetim kurulu üyeliğini yapıyor. 2007-2021 seneleri arasında Odatv haber sitesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendi. 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren Cumhuriyet gazetesinde köşe yazıları yazmaya başladı.
2005–2010 yılları arasında CNN Türk için Oradaydım belgeselini hazırladı. Oradaydım belgeselinde; Türkiye'nin yakın tarihine yansıyan 250’den fazla olayı tanıklarıyla ekrana taşıdı.
Barış Terkoğlu ile birlikte Sızıntı: Wikileaks’te Ünlü Türkler, Mahrem, Metastaz 16 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi ve Cendere adlı araştırma kitaplarına imza attı. Dört kitap da yayımlandıkları dönemde çok tartışıldı ve uzun süre en çok satanlar listesinde yer aldı.
BARIŞ PEHLİVAN NEDEN TUTUKLANMIŞTI?
Barış Pehlivan, Libya'da şehit düşen bir Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubunun kimliğinin ifşa edilmesi davasında 9 yıl hapis cezası almış ve denetimli serbestlikle tahliye olmuştu. Bir dolandırıcılık haberinde adı geçen Yargıtay üyesi hakimin açtığı hakaret davası nedeniyle, Pehlivan'ın denetimli serbestlik kararı bozulmuş ve Pehlivan cezaevine gönderilmişti. Davacı hakim 14 Kasım'da şikayetini çekti. Mahkeme de dün hakaret davasının düşürülmesine karar verdi. 3 aydır İstanbul Maltepe Açık Cezaevi'nde olan Barış Pehlivan öğle saatlerinde tahliye oldu.
BARIŞ PEHLİVAN HAKKINDA AÇILMIŞ DAVALAR NELER?
2007 yılında "Oradaydım" belgeselinin bir bölümünü hazırlamış ve 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi'nde yaşanan olayları ele almıştır. Bu belgesel nedeniyle "Halkı Kin ve Düşmanlığa Alenen Tahrik Etme" suçundan dava açılmış, ancak 2008 yılında beraat etmiştir.
2011 yılında, Ergenekon soruşturması kapsamında evinde ve Odatv haber sitesinde yapılan arama sonrasında gözaltına alınmıştır. Tutuklandıktan sonra 19 ay Silivri Cezaevi'nde tutuklu kalmış ve 2012 yılında tahliye edilmiştir. Odatv davasında 14 sanıkla birlikte yargılanmıştır. 2017 yılında 13 sanık hakkında beraat kararı verilmiş ve Odatv kumpasını kuranlar hakkında suç duyurusunda bulunulması kararlaştırılmıştır.
2020 yılında Libya'daki MİT şehidinin cenaze törenine dair yayımlanan bir haber nedeniyle hakkında soruşturma başlatılmış ve tutuklanmıştır. Tutuklanmasının ardından Silivri Cezaevi'nde darp edildiği ortaya çıkmış ve sorumlular hakkında soruşturma başlatılmıştır.
Barış Pehlivan'ın yargılandığı davanın 2020 yılındaki ikinci duruşmasında tahliye edilmiş ve tutukluluğu sonlandırılmıştır. Ancak Hülya Kılınç ile birlikte "istihbarat faaliyeti ile ilgili bilgi ve belgeleri ifşa etmek" suçundan 3 yıl 9 ay hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Pehlivan, bu davada suç olmadığını ve gazetecilik faaliyetlerinin cezalandırılmak istendiğini belirtmiştir.
BARIŞ PEHLİVAN’IN ALDIĞI ÖDÜLLER NELER?
Barış Pehlivan, özellikle Ergenekon ve Balyoz gibi önemli davalarda yaptığı haberlerle tanınmıştır. 2008 yılında, Ergenekon davasıyla ilgili yaptığı haberlerle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Çağdaş Gazetecilik Başarı Ödülü'nü kazanmıştır. Ayrıca, 2009 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından "Yılın Gazetecisi" seçilmiştir. Barış Pehlivan'a verilen diğer ödüller ise şunlardır:
-Çağdaş Gazeteciler Derneği Rafet Genç Haber Ödülü 2016
-Yeditepe Üniversitesi En İyi Çıkış Yapan Kitap Ödülü 2018
-Türkiye Yayıncılar Birliği 2019 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Yazar Ödülü
-Dil Derneği Emin Özdemir Ödülü 2019
-Çağdaş Gazeteciler Derneği İnceleme Araştırma Ödülü 2020
-Halit Çelenk Hukuk Ödülü 2020
-Fikir Kulüpleri Federasyonu Yılın Umut Veren Gazetecilik Ödülü 2020
BARIŞ PEHLİVAN HANGİ KİTAPLARI YAZDI?
Türkiye'deki düşünce ve ifade özgürlüğünün savunucularından biri olarak bilinen Barış Pehlivan'ın gazetecilik ve yazarlık kariyeri, cesur ve özgün çalışmalarıyla da dikkat çekmektedir. Gazetecilik kariyerinin yanı sıra birçok kitap da yazmıştır. İşte Barış Pehlivan'ın kitapları:
"Sızıntı: Wikileaks’te Ünlü Türkler" (2012): Barış Terkoğlu ile birlikte yazılan bu kitap, ünlü Türk isimlerinin Wikileaks belgelerinde yer alan bilgilerini ele almaktadır.
"Mahrem: Gizli Belgelerde Türkiye'nin Sırları" (2015): Yine Barış Terkoğlu ile birlikte yazılan bu kitap, Türkiye'nin gizli belgelerinde yer alan sırları açığa çıkarmaktadır.
"Metastaz 7 Ağustos 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi." (2019): Yine Barış Terkoğlu ile birlikte yazılan bu kitap, internetin gücünü ve arşivlerin önemini vurgulamaktadır.
"Metastaz 2 Cendere" (2020): Yine Barış Terkoğlu ile birlikte yazılan bu kitap, güncel siyasi konuları ele almakta ve derinlemesine incelemeler sunmaktadır.
"SS" (2023): Barış Terkoğlu ile birlikte yazılan bu kitap, henüz yayımlanmamış olup, gelecekte yayımlanacak bir eserdir.