Hatay'ın İskenderun ilçesinde yaşanan üzücü olayda, 58 yaşındaki Müfit Arslan'ın ailesi denizden yakaladıkları balon balığını yedikten sonra ağır zehirlenme geçirdi. Raporlara göre denizden balon balıklarını avlayarak ailesine getiren Müfit Arslan, 52 yaşındaki karısı Semire Arslan, 27 yaşındaki kızları Yasenya Göktürk, 22 yaşındaki Dilan Göktürk, 38 yaşındaki damadı Gökyüzü Göktürk ve torunları 1 yaşındaki Aren Göktürk ve 2 yaşındaki Eva Göktürk ile birlikte yemekten kısa bir süre sonra fenalaştı.

BALON BALIĞINDAN ZEHİRLENEN AİLE İÇİN ACİL MÜDAHALE

Zehirlenmeden şüphelenen aile acil servis ekiplerine ulaştı. Olay yerine gelen sağlık ekipleri aile üyelerini devlet hastanesine kaldırdı. Ailenin balıktan zehirlendiği tespit edildi ve uzman tedavi için Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'ne sevk edildiler. Müfit Arslan'ın durumu kritik olduğu için entübe edilirken, ikisi çocuk altı kişinin tedavisine devam ediliyor.

PROFESÖR AHMET SEBE: BABANIN DURUMU KÖTÜ

ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Profesör Dr. Ahmet Sebe ailenin durumu hakkında bilgi verdi. Müfit Arslan'ın durumunun en kritik olduğunu, hastaneye vardığında konvülsiyonlar ve bilinç bozuklukları yaşadığını belirten Profesör Dr. Ahmet Sebe, "Genel durumunun kötüleşmesi nedeniyle kendisini entübe etmek zorunda kaldık. Şu anda yoğun bakımda ve gerekli destek tedavileri uygulanıyor. Diğer hastaların durumu daha iyi. Onları 24 saat sonra taburcu etmeyi planlıyoruz. Biri anne sütünden etkilenen, diğeri ise balık yediği düşünülen iki çocuk hastada, saat 19:00 sularında balık tükettikten sonra dudaklarda uyuşma, titreme, bulantı ve kusma gibi belirtiler görüldü" dedi.

“BALON BALIĞINA DOKUNMAK BİLE ZEHİRLİYOR”

Balon balığının içindeki ölümcül toksinler pusuda bekliyor. Balon balığı tarafından zehirlenen Arslan ailesini tedavi eden Dr. Ahmet Sebe, balon balığının aşırı tehlikelerine dikkat çekti. Profesör Sebe, "Bilimsel olarak 'Tetraodontidae' olarak bilinen balon balıkları, özellikle bağırsaklarında ve karaciğerlerinde yoğunlaşan 'tetrodotoksin' adlı oldukça zehirli bir madde içerir. Bu balıkla sadece temas bile ciddi zehirlenmelere neden olabilir" ifadelerini kullandı.

“BALON BALIKLARININ İMHASI GÜVENLİK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”

Profesör Doktor Sebe, balon balıklarının uygun şekilde imha edilmesinin kritik önem taşıdığını vurguladı. Profesör Doktor Ahmet Sebe, "Bu balıklar yakalandıktan hemen sonra imha edilmeli ve karaya çıkarılmamalıdır. Ekosistem için toksiktirler, kedi ve köpek gibi hayvanlara zarar verirler ve insanlarda ölümcül olabilir veya felce neden olabilirler. Bu balıklarla temas eden herkesin ilk üç saat içinde tıbbi yardım alması hayati önem taşımaktadır. Erken tedavi çok önemlidir" uyarısında bulundu.

“BALON BALIĞI ZEHİRLENMESİNİN PANZEHİRİ YOK”

Profesör Dr. Ahmet Sebe, balon balığı zehirlenmesi için bir panzehir bulunmadığını da vurguladı. Ahmet Sebe, "Tetrodotoksin zehirlenmesi için özel bir tedavi yok. Destekleyici bakıma güveniyoruz. Ağır vakalarda plazma tedavisi düşünülebilir. Semptomların şiddeti tüketilen miktara ve altta yatan sağlık koşullarının varlığına bağlıdır. Büyük miktarlarda yutulan hastalarda ölüm oranı daha yüksektir. Çocuk hastalar şu anda stabil durumdadır ve herhangi bir belirti göstermemektedir. Onları 24 saat sonra taburcu etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Hatay ili İskenderun ilçesinde yaşanan bu trajik olay, bazı deniz canlılarının, özellikle de yüksek toksisitesiyle bilinen potansiyel olarak ölümcül balon balığının tüketilmesinin tehlikelerini ve egzotik deniz ürünlerinin tüketimine ilişkin kamu bilincinin önemini hatırlattı.