Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Asrın İhyası: Güçlü Yarınlara - 6 Şubat Depremleri Sempozyumu'nda açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Ege Denizi'ndeki depremlere ilişkin, "Bölgede volkanik hareketlilik başladı, Ege'deki depremler mesaj veriyor" dedi.
Bakan Kurum'dan öne çıkan açıklamalar;
Bugün sadece inşaat faaliyeti yapmıyoruz, Türkiye’nin toplam sınır ve kıyı uzunluğu arkadaşlar yaklaşık 11 bin kilometre bakanlık olarak biz de Türkiye’nin çevre uzunluğu kadar 11 bin kilometreyi aşan içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hatlarını yeniliyoruz. Bu buluşmamızın adı ‘Asrın İhyası’, bölgedeki tüm tarihi ve kültürel mekanları da bölgenin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde yeniden ihya ediyoruz.
HER BÖLGENİN İHTİYACI FARKLI
Şehri bir bütün olarak değerlendirmek durumundasınız, Hatay’ın ihtiyacı ile Kahramanmaraş’ın Adıyaman’ın ihtiyacı farklı. Biz hep şunu söyledik, Hataylılar yine Hatay’da İskenderun’da Defne’de komşuları ile birlikte yaşayacak. Hiç kimseyi mahallesinden uzaklaştırmayacağız dedik ve bunun için çalışıyoruz. Maraş’ta o Azerbaycan Mahallesi’nde yine güvenle aynı şekilde yaşayacaklar dedik bu bakış açısıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz.
ASLINA UYGUN İNŞA EDİYORUZ
Hatay’da tarihi Meclis binamızı, Asi Nehri’nin her iki tarafındaki tarihi miraslarımızı, dünyada ilk aydınlatılmış cadde olan Kurtuluş Caddemizi, Antakya’nın o tarihi güzel caddelerini ve İskenderun Sahili’ni yeniden ihya ediyoruz. Kahramanmaraş’ta Kapalı Çarşı’yı Demirciler Çarşısı’nı aslına uygun inşa ediyoruz.
ASLINA UYGUN ŞEKİLDE İHYA EDİYORUZ
Adıyaman’ımız bizim gözbebeğimiz, inşallah 2 gün sonra Cumhurbaşkanımızla birlikte bir buluşmayı inşallah gerçekleştireceğiz. Adıyaman'da da tarihi meydan projemizi ve mazisi 500 yıla dayanan Ulu Camii’mizi de aslına uygun şekilde ihya ediyoruz.
VATANDAŞLARIMIZA TESLİM EDECEĞİZ
2025 yılı sonu geldiğinde deprem bölgemizin tamamında 453 bin ev ve işyerimizi oradaki hak sahibi vatandaşımıza teslim edeceğiz, yeniden ihya edilmemiş tek bir kültürel değeri bırakmayacağız.
VOLKANİK HAREKETLİLİK BAŞLADI
Santorini'de geçtiğimiz yıllarda yaşanan deprem fırtınasının bir benzeri şimdi yeniden başladı ve sarsıntılara sebep oluyor, bölgede volkanik hareketlilik başladı. Hem Konya'daki gibi kendiliğinden yıkılan binaların hem de bu durdurulamayan sarsıntıların verdiği mesaj açıktır. Her iki hadise depreme hazırlık hadisesinin ne kadar acil olduğunu bir kere daha göstermiştir.