AY TUTULMASI NEDİR?

Ay tutulması, Ay'ın dolunay zamanında kendi yörüngesinde dolanırken, Dünya'nın gölgesine girmesi sonucunda meydana gelir. Ay'ın, Dünya'nın gölgesine girmesi ile Güneş'ten aldığı parlaklığı kaybetmesi sonucunda görülür.

Ay Tutulması 1

Ay tutulmasında Ay, tamamen kaybolmaz. Dünya etrafında kırılan ışıklarda mavi renk yutulduğu ve kırmızı renk yansıtıldığı için, Dünya'nın gölgesi kırmızı renkte görülür. Bu güçsüz ışık kalıntıları Ay'ı tuhaf bir bakır renginde ortaya çıkarır. Bunun sonucunda Ay tutulması olur.

Ay Tutulması 3

Ay tutulması genellikle yılda iki kere ortaya çıkar. Bazı özel durumlarda Ay tutulmasının hiç ortaya çıkmadığı veya üç defa ortaya çıktığı da olabilir.

AY TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Ay tutulması 2024 yılının ilk Ay tutulması olacak. Ay tutulması, 25 Mart pazartesi (bugün) yarı gölgeli tutulma şeklinde gerçekleşecek. 21 Mart ekinoksu ardından ortaya çıkan solucan Ay esnasında yarı ortaya çıkacak tutulma, sabah 07.53'te başladı. En üst seviyeye 10.12'de ulaştı ve saat 12.32'de sona erecek.

Ay Tutulması 5

AY TUTULMASI TÜRKİYE'DEN GÖRÜLECEK Mİ?

Ay tutulması, Amerika, Antarktika, Alaska ve kuzeydoğu Rusya'dan izlenebilecek. Ancak Türkiye'den görülemeyecek.

2024 Yılında Başka Ay Tutulması Olacak Mı?

2024 yılında ikinci bir Ay tutulması gerçekleşecek. Bir sonraki Ay tutulması 18 Eylül tarihinde görülecek. Parçalı tutulma şeklinde gerçekleşecek olan Ay tutulması bu kez Türkiye'den görülebilecek.

AY TUTULMASI ETKİLERİ NELER?

25 Mart 2024 tarihinde gerçekleşecek ay tutulması, astroloji alanında önemli bir olay olarak nitelendiriliyor. Ay tutulmasının, ilişkiler, kariyer, finans ve sağlık gibi birçok alanda değişim ve dönüşümü beraberinde getireceği öngörülüyor.

Editör: Nurseli Fırat