Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğindeki toplantıda, işveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için TÜRK-İŞ temsil edecek. İşveren heyetinin başkanlığını TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, işçi heyetinin başkanlığını ise TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar yapacak.
Ağar'ın başkanlığındaki işçi heyetinde bu yıl aşçı Selma Sayın, kuaför Nihan Koçak, Karayolları'nda taşeron işçi Durmuş Öztürk ve basın mensubu Sezer Özseven yer alacak.
GÖZLER TÜRK-İŞ'İN TALEBİNDE
Asgari ücret pazarlığında işçileri temsil eden TÜRK-İŞ, yeni asgari ücrete dair talebini henüz kamuoyuyla paylaşmazken, Genel Başkan Ergün Atalay'ın asgari ücrette yapılacak artışta 2024'te gerçekleşen enflasyonunun da 2025 yılı için beklenen enflasyonunun da kabul edilebilir olmadığı yönündeki açıklaması dikkati çekiyor. TÜRK-İŞ daha önce yaptığı açıklamada kendileri bir rakam vermeden önce işveren tarafının teklifini duymayı beklediklerini ifade etmişti.
İşverenleri temsil eden TİSK ise yeni asgari ücretin dengeli, istihdamı ve rekabet gücünü koruyucu bir seviyede olması gerektiği görüşünde.
DİSK ASGARİ ÜCRET TALEBİNİ AÇIKLADI
İlk toplantı öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) asgari ücrete dair taleplerini açıkladı. DİSK'in raporunda asgari ücretin yoksulluk sınırının en az yarısında olması gerektiği vurgulandı. TÜRK-İŞ'in yoksulluk sınırı kasım ayında 66 bin 976 TL'ye yükselmişti. Bu veri dikkate alındığında DİSK'in asgari ücret talebi 33 bin 500 TL'ye yaklaşıyor.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.
ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN AÇIKLANIR?
İlk toplantı bugün yapılacak olsa da 2025 yılı için uygulanacak olan asgari ücret tarifesinin bugün kesinleşmesi beklenmiyor. Son yıllarda asgari ücreti belirleme toplantıları dördüncü görüşmeye kadar sarkıyor. 2025 yılında uygulanacak olan asgari ücretin Aralık ayı sonunda ortaya çıkması bekleniyor.
MEVCUT ASGARİ ÜCRET NET 17 BİN 2 LİRA
Asgari ücret, halen bir işçi için aylık brüt 20 bin 2 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 17 bin 2 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. 2024 yılı için asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 23 bin 502 lira 94 kuruş. Bunun 20 bin 2 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 3 bin 100 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 400 lira 5 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.
Bakan Işıkhan'ın açıklamaları şöyle:
"2025 yılı asgari ücret tespit komisyonunun ilk toplantısına hoş geldiniz. 1 Ocak 2025’ten itibaren geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün çalışmalarımıza başlıyoruz. Komisyon üyelerimize de şimdiden teşekkür ediyorum. İşçi ve işveren temsilcileriyle birlikte belirlenen ücret, çalışanlara ödenebilecek minimum ücreti belirlemektedir. İşçi temsilcilerini ve işveren temsilcilerini dinliyoruz. Ekonomik göstergeleri de titizlikle değerlendiriyoruz. Ekonomik ve sosyal koşulları detaylı bir şekilde gözeterek adil bir asgari ücret belirlenmesini temenni ediyoruz.
"BİR SİSTEMİ İNŞA ETMEYE ÇALIŞIYORUZ"
Asgari ücrette yapılan artışlar sadece enflasyona karşı bir koruma kalkanı olarak kalmamış aynı zamanda vatandaşlarımızın satın alma gücünü artırmıştır. Ekim ayında istihdam sayımız 156 bin kişi artmıştır. İstihdam oranımız da 0,2 puanlık artışla yüzde 49,9 ile tarihimizin en yüksek seviyesini görmüştür. Türkiye, Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, üretimi, ihracatı ile bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi hale gelmiştir. İşçilerimiz Türkiye’nin yükselen gücünün lokomotifidir. Bu toplantılar sadece bir ücret belirleme meselesi değil, emeğin ve sermayenin birlikte güçlendiği bir dengeyi kurmaktır. İşçinin emeğiyle işverenin yatırım gücünü aynı potada birleştiren bir düzen Türkiye’nin de kalkınma gücü olacaktır. Bizler alın teri ile sermayeyi karşı karşıya getiren çatışmacı anlayışı reddediyoruz. Alın teri ile sermayenin birbirini tamamladığı bir sistemi inşa etmeye çalışıyoruz. Türkiye Yüzyılı vizyonu aynı zamanda dayanışmanın ve birlikte büyüme vizyonunu ortaya koyan bir idealdir. Bu modelde, çalışma hayatında bireysel çıkarları değil, toplumsal faydayı esas alan, çalışanlarımızın refahını artıran, toplumsal faydayı gözeten çalışmaları esas almaktayız.
"ÇALIŞANIN GÜÇLENDİĞİ ORTAM, İŞLETMELERİN DE GÜÇLERİNE KATKI SAĞLACAKTIR"
İnsan her türlü yapının öznesi ve temelidir. Dolayısıyla işletmelerin temelinde de insan, işçilerimiz ve işverenlerimiz vardır. Çalışanın güçlendiği ortam, işletmelerin de güçlenmesine katkı sağlayacaktır. Bir işletme, güçlü bir çalışan grubuyla büyür. Bir devlet vatandaşının emeğine saygı duyduğu ve koruduğu zaman güçlenir. Piyasanın toplumdan bağımsız bir yapıya dönüşmesi en büyük yanılgıdır. Devletin rolü de sadece düzenleyici olmaktan çıkmalı ve çalışanların refahını koruyan bir yapı haline gelmelidir. Her vatandaşımızın emeği değerlidir. İşverenlerin en önemli sorumluluğu emeğin karşılığını adil bir şekilde vermektir. Adil ücret ile çalışanların motivasyonu artarken, aynı zamanda artan verimlilik ile işletmenin ve devletimizin kazancı artar. Asgari ücret tespit komisyonunun toplantıları sonrasında belirlenecek olan 2025 yılı asgari ücretinin hayırlı olmasını diliyorum"
"HEM İŞÇİ HEM İŞVEREN MEMNUN OLACAK"
Toplantının hayırlı olması temennisinde bulunan Işıkhan, şöyle konuştu:
"Hem işçinin hem de işverenin lehine olabilecek maksimum faydayı sağlayacak şekilde bir ücreti belirlemeyi hedefliyoruz. Bu ücreti belirleyecek olan da Asgari Ücret Tespit Komisyonu'dur. Sonuç hayırlı olur inşallah. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde sosyal diyaloğa önem veriyoruz. Sosyal diyalog ile çalışma hayatında çözemeyeceğimiz bir sorunun olmadığını düşünüyoruz"
Bakan Işıkhan, 'Rakam gelecek mi bugün' şeklindeki soruya, "Daha girmedik toplantıya bismillah diyelim" diye cevap verdi. '3'lü mutabakat olur mu' sorusunu ise "Daha önce başarıyla sosyal dayanışma mekanizmasını geliştirdik, çok başarılı sonuçlar aldık hem işçi hem işveren hem hükümet olarak bu iletişimi sürdüreceğiz inşallah, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sosyal diyaloğa çok önem veriyoruz sosyal diyalogla çözemeyeceğimiz çalışma hayatında herhangi bir sorun olmadığını söylemek isterim. Tabii Sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendirmesi önemli, o değerlendirmeyi dikkate alacağız" diyerek yanıtladı.
ASGARİ ÜCRETTE 2 TOPLANTININ TARİHİ BELLİ OLDU
Asgari ücrette ilk toplantı gerçekleşti. İkinci görüşme 16 Aralık'ta gerçekleşecek.