ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'deki bazı aşırı sağcı bakanların, esir takası anlaşmasına açıkça karşı çıkmalarına ve bu konuda Netanyahu’yu “hükümeti devirmekle” tehdit etmelerine rağmen, İsrail ile Hamas arasında varılamayan uzlaşı konusunda Hamas'ı sorumlu tuttu. Antony Blinken, müzakerelerde taraflar arasında bir uzlaşı sağlanamamasının Hamas kaynaklı olduğunu iddia etti.

Antony Blinken Herzog 01052024 Iha2

HERZOG VE BLINKEN GÖRÜŞMESİ

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, bölge turunda İsrail'e gelen Blinken ile bir araya geldi. Tel Aviv'deki bu önemli görüşmede Herzog, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrailli yetkililere yönelik olası tutuklama kararlarına ilişkin endişelerini dile getirdi. Herzog, UCM'nin İsrail'e yönelik tutumunu eleştirerek, bu durumun demokrasi için bir tehdit oluşturduğunu savundu ve müttefiklerinden bu çabalara karşı çıkma çağrısında bulundu.

Antony Blinken Herzog 01052024 Iha3

AŞIRI SAĞIN TAVRI

İsrail Maliye Bakanı aşırı sağcı Bezalel Smotrich, Hamas ile devam eden müzakerelerde esirlerin serbest bırakılmasını ve ateşkesi içeren mevcut mutabakatı desteklemeyeceğini açıkladı. Smotrich, bu mutabakatın onaylanmasının İsrail için bir "felaket" olacağını iddia etti. Aynı şekilde, aşırı sağcı Ulusal Misyonlar Bakanı Orit Strock da, az sayıda İsrailli esiri kurtarmak adına yapılan bu anlaşmanın, askerlerin emeklerini yok saydığını ve böyle bir hükümetin var olma hakkının olmadığını belirtti.

Bezalel Smotrich 01052024

BLINKEN'DAN BÜYÜK ALÇAKLIK

ABD'li Bakan Blinken, rehinelerin evlerine dönebilmeleri için bir ateşkes sağlanması gerektiğini ve bunun derhal gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı. Blinken, "Masada bir teklif var ve bunun başarılamamasının tek nedeni Hamas'tır" ifadeleriyle alçaklığını net bir şekilde ortaya koydu.

Antony Blinken Herzog 01052024 Iha4

Antony Blinken Herzog 01052024 Iha5

Editör: Mevlüt Peker