Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in saldırılarında yapay zeka kullanmasına ilişkin haberlere derin endişeyle yaklaştığını açıkladı ve yapay zekanın savaş amacıyla kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
GUTERRES'TEN GAZZE DEĞERLENDİRMESİ
Guterres, Gazze'deki duruma dikkat çekerek, İsrail'in altı aydır süren askeri kampanyasının bölge halkına büyük acılar yaşattığını, 32 binden fazla sivilin yaşamını yitirdiğini ve 75 binden fazla kişinin yaralandığını belirtti. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan bu kayıpların uluslararası hukuku hiçe saydığını ifade etti.
İNSANİ YARDIMIN ÖNÜNDEKİ ENGELLER
BM Genel Sekreteri, Refah sınırındaki ziyaretinde insani yardım çalışanlarının Gazze'deki durumu benzersiz bir kriz olarak tanımladıklarını aktardı. İnsani yardım tırlarının sınıra nasıl uzun kuyruklar oluşturduğuna şahit olduğunu anlatan Guterres, yardım kapılarının kapanmasının açlığa yol açtığını ve Gazze'de 1 milyondan fazla insanın ağır açlık çektiğini dile getirdi.
YAPAY ZEKA VE SAVAŞ ETİĞİ
Guterres, İsrail'in yapay zekayı savaşta kullanmasına yönelik endişelerini dile getirirken, bu tür teknolojilerin sivil kayıpları artıracağına ve aileler üzerinde yıkıcı etkiler yaratacağına işaret etti. Yapay zekanın soğuk algoritmalarına hayat ve ölüm kararlarının bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Yıllardır yapay zekanın savaş aracı olarak kullanılmasına karşı uyarılarda bulunduğunu hatırlatan Guterres, bu teknolojinin insanlığın yararına hizmet etmesi gerektiğini belirtti.
BM'DEN İSRAİL'E ASKERİ SÜREÇ ELEŞTİRİSİ
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'deki çatışmanın insanlık dışı boyutlarına dikkat çekti, bu savaşın dünya tarihindeki en ölümcül çatışmalardan biri haline geldiğini vurguladı. Guterres, BM çalışanları da dahil olmak üzere 196 insani yardım görevlisinin öldürülmesinden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi.
GAZZE'DEKİ İNSANİ YARDIM ÇABALARI VE ZORLUKLAR
Guterres, Gazze'deki insani yardım çabalarının merkezinde olan BM'nin Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) kritik rolünü vurguladı. Gazze'ye uluslararası gazetecilerin girişine izin verilmemesinin dezenformasyonu artırdığına ve bölgedeki travmayı derinleştirdiğine işaret etti.
İSRAİL'İN SORUŞTURMA SÜRECİ VE ASKERİ STRATEJİSİ
İsrail'in Dünya Merkez Mutfağı çalışanlarının öldürülmesi üzerine başlattığı soruşturmayı ve hatasını kabul ettiğini belirten Guterres, asıl sorunun tekrarlanan hatalara izin veren askeri sürecin kendisi olduğunu belirtti. İsrail'den askeri stratejisinde temel değişiklikler yapmasını ve bağımsız bir soruşturma yürütülmesini talep etti.
BM'NİN SORUŞTURMA ROLÜ VE İSRAİL'İN ONAYI
BM Genel Sekreteri, 196 insani yardım çalışanının öldürülmesine dair gerçekleri aydınlatmak için BM'nin bağımsız bir soruşturma yürütme potansiyeline işaret etti, ancak bunun İsrail hükümetinin onayına bağlı olduğunu vurguladı.
ATEŞKES VE İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI
Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes ve insani yardımın hızlandırılması yönündeki kararını hatırlatarak, bu taleplerin yerine getirilmesinin zorunluluğuna dikkat çekti. Gazze'deki dramatik duruma işaret eden BM Genel Sekreteri, acilen kapsamlı bir yaklaşım değişikliği gerektiğini ve artık eşikten dönme zamanı olduğunu vurguladı.