Artan siber zorbalık vakalarıyla çocukların internetteki dolaşımı ebeveynlerde endişe uyandırmaya başladı. Çocukların ekran başında geçirdikleri sürede, çocuklara verebileceği fiziksel zararın yanı sıra karşılaşabilecekleri tehlikeli içeriklere de dikkat edilmesi gerekiyor. Bu yollarla çocuğunuzu güvende tutabilirsiniz…

ÇOCUKLARI İNTERNETİN ZARARLARINDAN NASIL KORURUZ?

1. Dijital Okuryazarlık Kazandırın

Çocuk ve gençlere dijital okuryazarlık kazandırmak ve henüz platformlara üye olmalarından önce, yaşayabilecekleri sorunlar hakkında onları bilgilendirmek açısından çok önemli. Uzmanlar, çocuklara sosyal medyada hangi tür içerikler paylaşılması gerektiğinin ve internete yüklenen şeylerin kalıcı olduğunun anlatılması gerektiğini söylüyor.

Çocuk-2

Aynı zamanda çocukları gördüğü her bilgiye itibar etmemeleri ve sosyal medyanın gelişimlerine nasıl zarar verebileceği konusunda aydınlatmak da büyük önem arz ediyor.

2. Gizlilik Ayarları Yapın

Ebeveynlerin, çocuklarının kullandığı sosyal medya platformlarında maruz kalabileceği tehlikelerin önüne geçmesine yardım edece bazı gizlilik ayarları var. Hesabı gizli moda almak bu ayarların başında gelirken, mesajları arkadaşlarla sınırlayabilir ve YouTube’da ise çocuk modunu seçebilirsiniz.

3. Uygulama İzinlerini Kontrol Edin

Çocukların kullandığı cihazlarda uygulamaların konum ve kamera gibi özelliklere erişimini kontrol ederek bu erişimleri engellemek mümkün. Çocuğun kullandığı uygulamalarda bu erişimleri takip ederek risk teşkil eden durumların önüne geçebilirsiniz.

Çocuk2

4. İnternetteki Bilgilerini Kontrol Edin

İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından hazırlanan rehberde ebeveynlere verilen tavsiyeler arasında çocuğun ismini aratarak kişisel bilgilerini paylaşmadığından emin olmak da yer alıyor. Çocuğun istenmeyen bir fotoğrafına rastlanması durumunda ebeveynler görselin veya bilginin silinmesini talep edebilir.

5. Destekleyici Rehberleri Kullanın

Bilgi Üniversitesi’nin rehberinde ebeveynlerin bu konularda bilgi veren siteleri düzenli bir şekilde ziyaret etmesi öneriliyor.

Kaynak: haber merkezi