DEPREM ÇANTASINDA NE OLMALI? Yiyecek, giyecek, ilk yardım malzemesi, temizlik ürünü. Deprem çantasına ne koymalıyız?

Deprem çantası ile ilgili araştırmalar, İstanbul depreminin ardından yeniden hız kazandı. İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamaya göre 6.2 büyüklüğündeki deprem herhangi bir can ve mal kaybına yol açmadı. Ancak art arda gelen sarsıntılarla tedirgin olan vatandaşlar deprem yiyecek, giyecek, ilk yardım malzemesi, temizlik ürünü gibi ihtiyaç malzemelerinden hangilerinin deprem çantasına koyulması gerektiğini gündeme geldi.

DEPREM ÇANTASINDA NE OLMALI? Yiyecek, giyecek, ilk yardım malzemesi, temizlik ürünü. Deprem çantasına ne koymalıyız?

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de her gün onlarca deprem meydana gelirken uzmanlar vatandaşları depreme hazırlıklı olması konusunda uyarıyor. Deprem için yapılan hazırlıklar arasında ilk sırada binaların güçlendirilmesi yer alırken, olası bir kötü senaryo için hazırlanan deprem çantası ise hayati önem taşıyor. Özenle hazırlanan deprem çantalarında yiyecek, giyecek, ilk yardım malzemesi, temizlik ürünü gibi malzemeler yer alıyor…

DEPREM ÇANTASINDA NE OLMALI?

Depremler tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de yüz binlerce kişinin can kaybına yol açan doğal afetler arasında yer alıyor. Teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin depremin önüne geçilemiyor ancak yapılan hazırlıklar ile olası olumsuzlar en aza indirgenebiliyor. İşte incelikle hazırlanan deprem çantası da bu konuda kritik bir noktada yer alıyor.

İşte deprem çantasında olması gerekenler;

Su: Deprem sonrasında su kaynakları kesilebilir veya kirlenebilir. Bu nedenle, deprem çantasında kişi başına en az 3 litre su bulundurulmalıdır. Su, temiz ve kapalı kaplarda saklanmalı ve 6 ayda bir yenilenmelidir.

Gıda: Deprem sonrasında yiyecek bulmak zor olabilir. Bu nedenle, deprem çantasında uzun ömürlü, besleyici ve kolay tüketilebilen gıdalar bulundurulmalıdır. Örneğin, konserve, kuru yemiş, bisküvi, enerji barı, çikolata, bal, reçel, peynir gibi gıdalar tercih edilebilir. Gıdalar, hava almayan kaplarda saklanmalı ve son kullanma tarihleri kontrol edilmelidir.

İlkyardım malzemeleri: Deprem sırasında veya sonrasında yaralanma riski yüksektir. Bu nedenle, deprem çantasında ilkyardım malzemeleri bulundurulmalıdır. Örneğin, bandaj, gazlı bez, yara bandı, antiseptik solüsyon, pamuk, makas, iğne, iplik, ağrı kesici, ateş düşürücü, alerji ilacı, kronik hastalık ilaçları gibi malzemeler deprem çantasında olmalıdır.

Kişisel hijyen malzemeleri: Deprem sonrasında kişisel hijyen sağlamak, enfeksiyonlardan korunmak için önemlidir. Bu nedenle, deprem çantasında kişisel hijyen malzemeleri bulundurulmalıdır. Örneğin, sabun, diş fırçası, diş macunu, ıslak mendil, tuvalet kağıdı, ped, havlu, deodorant, kolonya gibi malzemeler deprem çantasında olmalıdır.

Giysi ve battaniye: Deprem sonrasında hava şartlarına uygun giyinmek ve ısınmak için giysi ve battaniye gerekebilir. Bu nedenle, deprem çantasında mevsime uygun, rahat ve temiz giysiler ve battaniye bulundurulmalıdır. Örneğin, kazak, mont, pantolon, çorap, iç çamaşırı, ayakkabı, şapka, eldiven, yağmurluk gibi giysiler ve yün veya polar battaniye deprem çantasında olmalıdır.

Işık ve iletişim kaynakları: Deprem sonrasında elektrik kesintisi yaşanabilir. Bu nedenle, deprem çantasında ışık ve iletişim kaynakları bulundurulmalıdır. Örneğin, el feneri, kibrit, çakmak, mum, radyo, cep telefonu, şarj aleti, pil, düdük, pusula gibi malzemeler deprem çantasında olmalıdır.

Diğer malzemeler: Deprem sonrasında ihtiyaç duyabileceğiniz diğer malzemeler de deprem çantasında bulunmalıdır. Örneğin, çakı, maket bıçağı, çekiç, pense, çivi, ip, bant, naylon poşet, çöp torbası, kağıt, kalem, kimlik kartı, para, aile fotoğrafı, acil durum numaraları gibi malzemeler deprem çantasında olmalıdır.

deprem
SON DAKİKA HABERLERİ