Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu gerçekleştirilecek. Dün gece yapılması planlanan ilk insanlı uzay yolculuğu, teknik sebeplerden dolayı 19 Ocak Perşembe gecesine ertelendi.

Space X Falcon 9 Roketi 7

İlk kez yapılacak olan uzay yolculuğu herkes tarafından merakla bekleniyor. Alper Gezeravcı'nın da katılımcısı olduğu Ax-3 mürettebatını taşıyacak olan uzay mekiğinin özellikleri de araştırılıyor. Space X Falcon 9 uzay aracı nedir, özellikleri nelerdir? İşte detaylar..

Space X Falcon 9 Roketi 3

SPACE X FALCON 9 UZAY ARACI

SpaceX Dragon uzay aracı, ISS'ye SpaceX Falcon 9 roketi ile fırlatılacak. Türkiye'nin llk insanlı uzay yolculuğu gerçekleştirilecek. Uzay yolculuğunun gerçekleştirileceği, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın'da bulunduğu Ax-3 mürettebatını taşıyacak olan uzay mekiğinin özellikleri merak konusu oldu..

astronot_alper_gezeravcı

FALCON 9 ROKETİ NEDİR?

SpaceX Falcon 9 roketi, iki aşamalı ve yeniden kullanılabilir bir rokettir. Falcon 9, SpaceX tarafından taşınan yüklerin ve yolcuların Dünya'nın yörüngesine ve uzayın derinliklerine güvenli bir şekilde taşınması için tasarlanmıştır.

Space X Falcon 9 Roketi 1

FALCON 9 ROKETİ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Falcon 9 roketi, yeniden kullanılabilme özelliğine sahiptir. Bu özellik, şirketin roketin pahalı parçalarını her yolculukta tekrardan üretme ihtiyacını ortadan kaldırıp, uzay yolculuğunu daha ekonomik hale getirmektedir.

Space X Falcon 9 Roketi 2

SpaceX'in verilerine göre, Falcon 9 roketleri, toplamda 289 kalkış, 246 iniş yaptı. Roketler 221 kez de birden fazla uçuşta kullanıldı. Yeniden kullanılma özelliğine sahip Falcon-9 roketlerinden kaç adet bulunduğu ise bilinmiyor.

Space X Falcon 9 Roketi 6

Falcon 9 roketinin uzunluğu 70 metre, çapı 3,7 metre ve yaklaşık 550 ton ağırlığındadır. Falcon-9 roketi, alçak Dünya yörüngesinde 22 bin, durağan aktarım yörüngesinde 8 bin 300 ve Mars'ta 4 bin kilogram yük taşıma kapasitesine sahiptir.

Space X Falcon 9 Roketi 4

Falcon-9'ların 9 Merlin motorunda, alüminyum-lityum karışımı ile oluşturulmuş sıvı oksijen ve roket için kullanılan kerosen (RP-1) yakıt tankları bulunmaktadır.

Editör: Nurseli Fırat