Uzay Komutanlığı gündemin en çok konuşan konuları arasında yer aldı. MSB tarafından yapılan açıklamada Bakanlığın hava, deniz kara, siber ve uzay alanlarında etkinliğinin her geçen gün arttığı belirtilirken, Uzay Komutanlığı’na Alper Gezeravcı’nın getirildiği duyuruldu. Daha önce hayatımızda yer almayan ya da alsa bilinmeyen bu rütbe ve komutanlık hakkında da merak dolu araştırmalar hız kazandı…

UZAY KOMUTANLIĞI NEDİR, GÖREVLERİ NELERDİR?

Milli Savunma Bakanlığı, Hava Kuvvetleri bünyesinde kurulan Uzay Komutanlığı, uzay operasyonlarını ve uzayla ilgili güvenlik görevlerini yürütmekle sorumlu olan askeri bir birim olarak faaliyetlerine devam ediyor.  Uzak Komutanlıkları, ülkelerin uzay alanındaki stratejik hedeflerini gerçekleştirmek, uzay tabanlı sistemlerin güvenliğini sağlamak ve uzayda oluşabilecek tehditlere karşı hazırlıklı olmak amacıyla kurulur.

Uzay Komutanligi Nedir C

ALPER GEZERAVCI UZAK KOMUTANLIĞI’NA ATANDI!

MSB tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin havai kara, deniz, siber ve uzay alanlarında etkinliğinin ve caydırıcılığının günden güne arttığı vurgusu yapılırken, "Bu kapsamda Hava Kuvvetlerimiz bünyesinde kurulan Uzay Komutanlığımızın teşkil faaliyetleri devam etmektedir. Milli Uzay Programı kapsamında bir ilki gerçekleştirerek insanlı uzay misyonunu başarıyla tamamlayan Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı, '2024 Yılı Genel Atamaları' ile Uzay Komutanlığı emrine atanmıştır." İfadeleri kullanıldı.

Uzay Komutanligi Nedir B

ALPER GEZERAVCI KİMDİR?

Uzay Komutanlığı’na atanan Alper Gezeravcı, 1979 yılında Mersin’in Silifke ilçesinde dünyaya geldi. Babasının işi dolayısıyla Türkiye’nin farklı illerinde yaşadı.

İstanbul Hava Harp Okulu'nda Elektronik Mühendisliği alanında lisans eğitimini tamamlayan Alper Gezeravcı, yüksek lisansını ise Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'ndeki Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü'nde yaptı.

Türk Hava Kuvvetleri'nde savaş pilotu olarak görev yapan Gezeravcı, aralarında F-16'nın da bulunduğu birçok uçakta 15 yıllık uçuş tecrübesine sahip. Ayrıca Türk Hava Yolları'nda yedi yıl kaptan pilotluk görevinde bulundu.

Uzaya giden ilk Türk astronot olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 18 gün kaldı, 13 deney gerçekleştirdikten sonra 9 Şubat'ta Dünya'ya döndü.

Uzaydaki görevini başarıyla tamamlayan Gezeravcı, Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Yönetim Kurulu üyeliğine de atanmıştı.

Editör: Şenay Yurtalan