Hac döneminde Mekke'ye hac vizesi olmadan gelen Türk vatandaşlarının yaşadığı sıkıntılar hakkında açıklama yapan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Hac döneminde hiçbir vatandaşımızı şikayet etmedik" dedi.

Diyanet Ali Erbas Mekke Basin Toplantisi 18062024 Aa1

SUUDİ ARABİSTAN'IN SIKI TEDBİRLERİ

Gazetecilerin sosyal medyada yer alan "kaçak hacı" videoları ve Diyanet'in Mekke'de Türk vatandaşlarını Suudi Arabistan makamlarına şikayet ettiği iddialarını sorması üzerine Erbaş, geçtiğimiz yıl hac vizesi dışındaki vizelerle "kural dışı" hac ibadetinin büyük sorunlara yol açtığını hatırlattı. Suudi Arabistan'ın, 2024 hac dönemi için ülkelere tanınan binde 1 kontenjan dışında hac vizesiz kimsenin gelmemesi talebini defalarca kamuoyuna duyurduklarını belirtti.

Diyanet Ali Erbas Mekke Basin Toplantisi 18062024 Aa5

Ali Erbas Hac Basin Toplantisi 18062024 Iha2

HAC VİZESİ UYARILARI

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "Bizim görevimiz sadece hac dönemindeki sıkı tedbirleri duyurmaktı. Ticaret veya seyahat vizesi almış kimseye 'Arabistan'a gitmeyiniz' deme yetkimiz yok. Hac ibadetinin bu tür vizelerle yapılamayacağını duyurduk" şeklinde konuştu. Erbaş, bu uyarılara rağmen gelenlerin büyük sıkıntılar yaşadığını ve vatandaşlara ciddi sorunlar çıkarıldığını vurguladı.

Ali Erbas Hac Basin Toplantisi 18062024 Iha3

SUÇLAMALARI REDDETTİ

Erbaş, Suudi Arabistan ayağında hiçbir girişimde bulunmadıklarını belirterek, "Bir tane bile vatandaşımızı Mekke'de şikayet etmedik. Bu iddialar tamamen gerçek dışıdır" dedi. Ayrıca, iddiaların kaynağı olarak gösterilen videonun 2023 hac organizasyonundan iki ay önce Diyanet İşleri Başkanlığında yapılan bir seminerde çekildiğini ve 2022 yılında yaşanan şikayetlerin değerlendirilmesiyle ilgili olduğunu açıkladı. Erbaş, bu konuşmanın 2024 yılı için şikayet olarak çarpıtılmasının büyük bir yanıltma olduğunu belirtti.

Diyanet Ali Erbas Mekke Basin Toplantisi 18062024 Aa2

Diyanet Ali Erbas Mekke Basin Toplantisi 18062024 Aa3

Diyanet Ali Erbas Mekke Basin Toplantisi 18062024 Aa4