İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 28 Haziran'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri için adaylık başvurusunda bulundu. Daha önce iki kez adaylığı reddedilen Ahmedinejad, başvuru sürecinin dördüncü gününde İçişleri Bakanlığına giderek adaylık başvurusunu gerçekleştirdi.
YENİDEN CUMHURBAŞKANI OLMASI İSTENİYOR
Başvuru sonrası basın toplantısı düzenleyen Ahmedinejad, halkın birçok kesiminden gelen talepler doğrultusunda yeniden cumhurbaşkanı olmak için aday olduğunu açıkladı. Bu sürecin ülke için yeni bir dönemin başlangıcı olabileceğini belirten Ahmedinejad, "Çok şükür buraya gelerek, bu aşamada tarihi sorumluluğumu yerine getirdim." dedi.
YOKSULLUKLA MÜCADELE VURGUSU
Cumhurbaşkanı olması halinde hükümetinin temel hedefinin ülkedeki yoksulluk sorununu ortadan kaldırmak olacağını vurgulayan Ahmedinejad, "Ülkenin tüm sorunlarının halkın görüşlerinin dikkate alınması, uzmanların deneyimlerinden faydalanılması ve dünyayla yapıcı etkileşime dayalı olarak çözülebileceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
DAHA ÖNCE İKİ KEZ VETO EDİLMİŞTİ
2005-2013 yılları arasında iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan muhafazakar siyasetçi Ahmedinejad, 2017'de eski Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye karşı aday olmak istemiş ancak adaylığı reddedilmişti. Benzer şekilde, 2021'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de adaylık başvurusu Anayasayı Koruyucular Konseyi tarafından veto edilmişti.
SEÇİMLERİN TARİHİ 28 HAZİRAN OLARAK BELİRLENDİ
İran'da 2025'te yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimi, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin 19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybetmesinin ardından, Anayasa'ya göre 28 Haziran'a çekildi. Seçimde aday olmak isteyenler 30 Mayıs'tan itibaren 5 gün süreyle İçişleri Bakanlığına başvuruda bulunabilecek.
ADAYLARIN EHLİYETİ DENETLEME HEYETİ TARAFINDAN BELİRLENECEK
Adaylık başvurusu yapan kişilerin seçime katılmak için "ehliyet" sahibi olup olmadıklarına Anayasayı Koruyucular Konseyine bağlı Denetleme Heyeti karar verecek. Konsey, cumhurbaşkanlığı, İran Meclisi ve Uzmanlar Meclisi seçimlerine katılacak aday adaylarını, Anayasa'ya göre "rejimin değerlerine bağlılıkları" yönünden değerlendiriyor. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in temsil ettiği "Velayet-i Fakih makamına ve İslami değerlere bağlılıklarında kusur bulunan" kişilerin adaylıkları reddediliyor.