Gezi Davası tutukluları Osman Kavala, Tayfun Kahraman, Can Atalay ve Çiğdem Mater'i ziyaret edeceğini açıklayan AK Parti Milletvekili Tuğrul Türkeş'ten sosyal medya hesabından açıklama geldi.

Türkeş açıklamasında, Osman Kavala ve diğer tutukluları ziyaret için Adalet Bakanlığı'nın 'şifahen' onay verdiğini duyurdu.  Türkeş paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Gezi Parkı Davası” Tutuklu Sanıklarının Ziyaret Konusu; Adalet Bakanlığı tarafından vaki müracaatımıza şifahen onay verilmiştir. Ziyaret en kısa zamanda gerçekleştirilecektir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."

AVUKAT BİRİNCİ: DİĞER MİLLETVEKİLLERİNİN TALEPLERİNDEN FARKLI DEĞİL

Tuğrul Türkeş'in Kavala ziyaretine ilişkin başvurusunun Adalet Bakanlığı tarafından duyurmasının ardından Avukat Mücahit Birinci sosyal medya hesabından, Tuğrul Türkeş’e verilen iznin özel bir yönü olmadığını,  hangi partiden olursa olsun diğer milletvekillerine verilen izinle aynı olduğunu ifade eden uzun bir açıklaması oldu. "Tuğrul Türkeş’e verilen bu mutat ziyaret izni ile kesinleşmiş yargı kararlarına ilişkin bir takım sonuçlar çıkarılması da yanlıştır, magazindir" diyen avukat Birinci'nin şunları dile getirdi:

"Tuğrul Türkeş’in başvurusu, Adalet Bakanlığınca, hem usuli açıdan hem de teknik açıdan değerlendirilmekte ve süreç devam etmekteyken; kendisiyle yüz yüze görüşme de yapılmış iken, Türkeş'in sosyal medyada, başvurusuna cevap verilmediği şeklinde paylaşım yapmasının ve başvurusu sanki reddedilecekmiş gibi bir izlenim vermesinin başka hesaplarla ilgisi olabilir diye düşünüyorum ama Sayın Türkeş'in bu tavrının, izin sürecinin doğrularıyla bir alakası yoktur. Ziyaret talebinin, diğer milletvekillerinin taleplerinden farklı değerlendirilmesinin sözkonusu olmadığını şahsen biliyorum.

''TEK X İLE ETKİ OLUŞTURAN BİRİ OLARAK LANSE ETMESİNİN KARŞILIĞI YOKTUR' 

Bakanlığımızın, hükümlü ve tutukluların ziyaret edilmelerine ilişkin mevzuat çerçevesinde konuyu değerlendirdiklerini de biliyorum. Talep üzerinden henüz 1 hafta geçmeden, Tuğrul Türkeş’in "her gün onlarca tutuklunun ziyaret edilmesine karşın kendi talebinin yerine getirilmediğine" yönelik iddiasının tamamen asılsız olduğu ortada. Muhalefet milletvekillerinin de benzer talepleri aynı süre içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Bu husus çok kolay araştırılabilir. Dolayısıyla, Tuğrul Türkeş’e verilen izin, hangi partiden olursa olsun diğer milletvekillerine verilen izinle aynıdır, özel bir yönü yoktur. İznin verilmesinde, Tuğrul Türkeş’in yaptığı asılsız iddialar ve hatalı bir çok bilgi içeren ve benim de dün hukuki açıdan eleştirdiğim o malum X paylaşımının bir etkisi yoktur. Sayın Türkeş'in, kendisini "sistem üzerinde güç sahibi", "tek X'i ile etki oluşturan" biri olarak lanse etmesinin bir karşılığı yoktur. Bu son derece çocukça bir haldir. Ona yaşını hatırlatarak, bu hallerden hızlıca çıkmasını salık veriyorum. Ayrıca, Tuğrul Türkeş’e verilen bu mutat ziyaret izni ile kesinleşmiş yargı kararlarına ilişkin bir takım sonuçlar çıkarılması da yanlıştır, magazindir."

KAVALA'YI ZİYARET ETMEK İSTEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI

AK Parti Ankara Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Türk Delegasyonu Başkanı Tuğrul Türkeş, Gazete Duvar'dan Can Bursalı'ya yaptığı açıklamada "Bakanımız Yılmaz Tunç'tan rica ettim. Uygun bir zamanda görüşmek için izin istedim. Bir ara ziyaret edeceğim. Osman Kavala'yı ilk kez o ziyarette görmüş olacağım. İşte gerçek millilik, yurtseverlik bu. Bana öğretilen milliyetçilik bu. Türkiye için en iyi şartlarda kaynak bulmak gerekir. Ayrıca, ben hayatının 7 yılını, ömrünün 10'da 1'ini cezaevinde geçirmiş bir babanın çocuğuyum" diye konuşmuş, ardından yaptığı açıklamalarda da sadece Kavala'yı değil, Gezi Davası tutuklularını ziyaret edeceğini dile getirmişti.

'OLAYI SÜMEN ALTI ETMEYE YÖNELİK ÇALIŞMA’

Bu açıklamaların ardından Adalet Bakanlığı'na başvurmuş, başvuru ile ilgili, Bakan Yılmaz Tunç "Değerlendirme aşamasındayız, gerekli kararı veririz" demişti. Türkeş ise bu açıklamaya tepki göstererek "Sayın Adalet Bakanımızın davanın içeriği ile alakalı açıklamaları şık ve yerinde olmamıştır. Adalet Bakanı hak arayışlarına engel olmamalıdır. Başvuruyu tarafsız bir şekilde yönetmesi gerekirken tam tersine dosyayı sümen altı etmeye yönelik açıklama, değerlendirme yapma cihetine gitmiştir" yorumu yapmıştı.

Editör: Yağmur Kaya