Sözcü'de yer alan haberde İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, “Abdülhamid Han Gemisi yüksekliği nedeniyle boğazdan geçip Karadeniz’de sondaj yapamıyor. Gemiyi satın alanlar, köprü yüksekliği ve yasaları neden hesaba katmadı?’’ iddiasını gündeme getirmiş, haber kısa sürede muhalif basında manşetlere taşınmıştı.
DMM İDDİAYI RAKAMLARLA YALANLADI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, "sondaj gemisi Abdülhamid Han'ın kule yüksekliği sebebiyle boğazlardan geçemediğine" yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
MANİPÜLASYON İDDİALARI
Merkezden yapılan açıklamada, bazı basın yayın organlarında yer alan "Türkiye'nin sondaj gemilerinden Abdülhamid Han'ın kule yüksekliği sebebiyle boğazlardan geçemediği" iddialarının manipülasyon içerdiği belirtildi.
KULELERİN SÖKÜLMESİ VE BİRLEŞTİRİLMESİ
Geminin, Çanakkale ve İstanbul Boğazı'ndan geçişi için Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliğine uygun şekilde kulelerinin söküldüğü ve ulaştığı limanda tekrar birleştirildiği ifade edilen açıklamada, Türkiye'nin diğer sondaj gemileri Fatih, Yavuz ve Kanuni için de aynı işlemlerin uygulandığı belirtildi.
BOĞAZLARDAN GEÇİŞ YÖNETMELİĞİ
Açıklamada, "Abdülhamid Han gemisinin boğazlardan geçememesi söz konusu değildir. İlgili yönetmelik çerçevesinde hava çekimi 58 metre ve daha yüksek olan gemiler İstanbul Boğazı'ndan, hava çekimi 70 metre ve daha yüksek olan gemiler ise Çanakkale Boğazı'ndan geçememektedir." ifadeleri yer aldı.
ABDÜLHAMİD HAN GEMİSİ 7. NESİL MODERN TEKNOLOJİYE SAHİP
Güney Kore’de 2013 yılında imal edilen ve ‘Cobalt Explorer’ adı verilen gemi, Türkiye tarafından 180 milyon dolara satın alındı. 19 Mayıs 2022’de Türkiye’ye getirilen gemi, "Abdülhamid Han" adıyla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından denizde petrol ve doğalgaz sondajı yapmak amacıyla kullanılmaya başlandı.
SONDAJ GEMİSİNİN ÖZELLİKLERİ
Abdülhamid Han gemisi, bugüne kadar sadece Akdeniz’de sondaj çalışmaları yürüttü. 7. nesil modern teknolojiye sahip olan gemi, 238 metre uzunluğa, 42 metre genişliğe ve 62 bin groston ağırlığa sahip. Bu özellikleriyle, Fatih, Kanuni ve Yavuz'un ardından Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi olma özelliğini taşıyor.
ÇİFT KULE VE YÜKSEK KAPASİTE
Gemi, çift kule ile aktif konumlandırma sistemine sahip olup, 200 mürettebat kapasiteli olarak tasarlandı. Abdülhamid Han gemisinin 12 bin 200 metreye kadar sondaj yapabilme yeteneği bulunuyor.