ABD'nin Louisiana eyaletinde devlet okullarında sınıflara On Emir'in yazılı olduğu posterlerin asılmasını zorunlu kılan yasa kabul edildi. Louisiana Valisi Jeff Landry tarafından imzalanan bu yasa, On Emir'in devlet okullarındaki tüm sınıflara kolayca okunacak büyüklükte yazılarla asılmasını gerektiriyor.

Jeff Landry Vali 20062024 3

2025'E KADAR UYGULANACAK

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte, On Emir posterlerinin 2025 yılına kadar sınıflara asılması bekleniyor. Posterler, On Emir'in ABD'de kamu eğitiminin önemli bir parçası olduğunu anlatan dört paragraflık açıklamalarla birlikte asılacak.

Jeff Landry Vali 20062024 1

MASRAFLAR BAĞIŞLARLA KARŞILANACAK

Yasanın öngördüğü posterlerin masrafları, eyalet fonu yerine bağışlar aracılığıyla karşılanacak. Böylece eyalet bütçesi bu yükten kurtarılacak.

TARTIŞMALI KARAR

Kararın ardından, aralarında Amerikan Sivil Özgürlükler Birliğinin (ACLU) de bulunduğu bazı kuruluşlar, yasanın çocukların eşit eğitim almasının önüne geçtiğini ve farklı inançlardan öğrencilerin okullarda güvende hissetmemesine yol açacağını belirten ortak bir açıklama yaptı. Bu açıklamada, karara karşı dava açılacağı da bildirildi.

Jeff Landry Vali 20062024 2

TARİHSEL ARKA PLAN

On Emir, Hz. Musa'ya Sina Dağı'nda verilen ilk ilahi emirler olarak biliniyor. ABD'de uzun yıllardır kamu eğitiminin bir parçası olarak görülen bu emirler, yeni yasa ile Louisiana eyaletinde okullarda yeniden ön plana çıkıyor.