Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Maryland eyaletine bağlı Baltimore’da gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen 300’e yakın Türk yatırımcı, Türk emlakçı C.B. tarafından dolandırıldı. Yatırımcılarına eski evleri alıp, tadilatını tamamladıktan sonra kira geliri sağlayacağını vaat eden C.B., yaklaşık 45 milyon dolarlık bir vurgun yaptı. Dolandırılanlar arasında çok sayıda pilotun yer aldığı olay, ABD medyasında da geniş yer aldı.

SATIN ALDIKLARI EVİ HİÇ GÖRMEDİLER

Konu ile ilgili Baltimore yerel basınına konuşan Türk pilot, 2021 yılının Haziran ayında 100 bin dolar para ödeyerek, C.B.’ye ait yatırım firması aracılığı ile bir ev aldığını ve hiç görmediği evin tadilat sonrası kiraya verildiğini düşündüğünü belirtti. Tadilatın ardından evinin son halini gösteren fotoğrafların da başka bir eve ait olduğunu öğrenen pilot mağdur, 20 ay kira ödemesi aldıktan sonra ödemelerin durduğunu ifade etti.

abdde emlakcidan vurgun 1

TADİLAT EDİLDİĞİNİ SANDIĞI EV HARABE ÇIKTI

Kira ödemelerinin durmasının ardından şüphelenen Türk pilot, satın aldığı evi görmeye geldiğinde, evin yıllar önce terk edilmiş harabe bir halde olduğunu gördü. Ev ile ilgili araştırma yapan pilot, evin değerinin de aslında 53 bin dolar olduğunu ve Türk emlakçı C.B.’nin bu yöntem ile birçok insanı dolandırdığını öğrendi. Bunun üzerine C.B. tarafından dolandırılan mağdurlar, bir araya gelerek toplu şikayette bulunacaklarını belitti.

‘COVİD-19 NEDENİYLE SIKINTI YAŞIYORUZ’

Yatırımcılara, kiralandığı söylenen evlerin aslında hiç kiralanmadığı yönündeki soruları yanıtlamayı reddeden C.B., Covid-19 nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, “Covid-19 döneminden kalma pek çok sıkıntı ile uğraşıyoruz. Bu nedenle yatırımcılar, şirketimiz için büyük bir yük haline geldi. Yatırımcıların sorunlarını çözmek için çabalıyoruz ve yöntemlerimizi değiştirmemiz gerekiyor. Yaptığımız işleri kesinlikle sonlandırmıyoruz” dedi.

avukat melih can korkmaz
Av. Melih Can Korkmaz

'KOORDİNELİ OLMADIĞINDA OLUMSUZ SONUÇLANABİLİR'

Konuya ilişkin değerlendirme yapan Avukat Dr. Melih Can Korkmaz, bölgedeki mahkemelerde iki ayrı dava açılabileceğine dikkat çekerek "Bunlardan ilki ABD federal ceza mahkemelerinin hapis ve para cezasıyla ilgili davalardır. Birde dolandırılan paraların alınması için class action şeklinde alacak davası açılabilir. Böylece dava daha hızlı sonuçlanır. Bu bir eyalet suçu ve maryland’de eyalet mahkemelerinde dava açılabilir. 1-2 yıl gibi bir sürede böyle bir uyuşmazlığın sonuçlanacağı kanaatindeyim. Savcılara ve mahkemeye bunun bir suç örgütü olduğunu çok iyi anlatmak lazım. Bunun eyaletlerüstü bir dolandırıcılık olduğunu ve ABD ile temasını kanıtlamak gerekir. Sec gibi çeşitli kurumların alanına da giriyor bu suçlar, o yüzden yalnızca mahkeme değil farklı kurumlarda da şikayetler yapılabilir. Son olarak dolandırıcı kişi ve kişilerin farklı eyaletlerdeki malvarlıklarına el koydurmak sonuca ulaşmak için oldukça önemlidir. Aksi halde tahsil kabiliyeti çok zorlaşır. Böyle bir konunun hem Türkiye’de hem de Maryland, New York, California, Washington DC barolarına kayıtlı çok iyi bir avukat ekibiyle koordine edilmesi gerekmektedir. Aksi halde iletişimsizlik vb gibi olumsuz durumlar davanın olumsuz sonuçlanmasını da doğurabilir" diye konuştu.