ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell 2023’te yaptığı açıklamada ABD’deki enflasyonu düşürmek için faizleri düşürmeyeceğini açıklamıştı. Yaklaşık bir yıllık bir sürenin ardından ülkedeki enflasyon düşerken FED de eylül ayında ilk faiz indirimini yaptı. Ekim ayına gelinmesiyle şimdi gözler eylül ayı ABD enflasyonuna çevrildi…

Abd Enflasyon Verisi B-1

ABD ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI MI?

Eylül ayı enflasyon verileri 10 Ekim Perşembe günü saat 15.30’da açıklandı. 

Eylül ayında ABD’de tüketici fiyatlarındaki artış beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Yıllık enflasyon oranı, ağustos ayında yüzde 2,5 iken eylül ayında yüzde 2,4 olarak kaydedildi; bu oran, yüzde 2,3 olan beklentilerin üzerinde çıktı.

Aylık bazda ise tüketici fiyatları eylülde yüzde 0,2 artış gösterdi. Piyasa beklentisi yüzde 0,1 oranında bir artış yönündeydi.

Abd Enflasyon Rakmlari C

ABD ENFLASYONU AĞUSTOS AYINDA NASILDI?

ABD Çalışma Bakanlığı, Ağustos ayına ilişkin tüketici fiyat verilerini açıkladı.

Buna göre tüketici fiyatları Ağustos'ta bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı. Piyasa beklentisi TÜFE'nin bu dönemde yüzde 0,2 artması yönündeydi.

Ülkede TÜFE, Ağustos'ta yıllık bazda ise yüzde 2,5 arttı. Böylece yıllık TÜFE de piyasa beklentisi olan yüzde 2,5 seviyesine paralel gerçekleşti.

ABD'de enflasyon Temmuz ayında aylık yüzde 0,2 gerilemiş, yıllık bazda yüzde 2,9 artmıştı.

Ülkede değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE Ağustos’ta aylık yüzde 0,3 yıllık yüzde 3,2 artış gösterdi.

Eylül ayı verilerine göre çekirdek enflasyon yıllık yüzde 3,3 seviyesinde oldu. Gıda ve enerji fiyatları hariç tutulduğunda, fiyatlar bir önceki aya kıyasla yüzde 0,3 artış gösterdi. Bu kalemdeki beklenti yüzde 0,2 artış yönündeydi.

Eylül ayında enerji fiyatları yüzde 1,9 düşüş kaydederken, gıda fiyatları ise yüzde 0,4 oranında arttı.

Ayrıca, eylül ayında reel ortalama haftalık kazançlar yüzde 0,1 oranında geriledi.

Editör: Şenay Yurtalan