Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un geçtiğimiz ay bir televizyon kanalında yaptığı açıklamalara göre, Sekizinci Yargı Paketi (Yargı Paketi) taslak aşamasında bulunuyor ve yakın zamanda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulması planlanıyor. Bakan Tunç, paketin Şubat sonuna kadar veya en geç Mart başına kadar Meclis'te görüşülmesini umduklarını belirtti.

torba kanunu meclis

8. YARGI PAKETİ TASLAĞINDA NELER VAR?

Yargı Paketi'nin taslağı, yaklaşık 70 maddeden oluşuyor ve yargının etkinliğini artırmaya yönelik önemli düzenlemeler içeriyor. Adalet Bakanı, paketin temel hak ve özgürlükleri öne alan ve yargı hizmetlerinin etkinliğini artıran önemli mevzuat düzenlemelerini içerdiğini söyledi.

çinde cinsel istismardan yargılanan öğretmen idaam edildi

Paketin içeriğine ilişkin bazı önemli düzenlemeler arasında, temyiz ve itiraz sürelerinin yeknesak hale getirilmesi ve tebliğden itibaren başlayarak 2 haftalık bir sürenin belirlenmesi yer alıyor. Bakan Tunç, bu düzenlemenin ceza adaleti sistemindeki düzensizlik algısını ortadan kaldırmayı hedeflediğini belirtti.

cezaevi-hapis-21122023-10

MAHKUMLARA AF GELECEK Mİ?

Ayrıca, Yargı Paketi'nde denetimli serbestlik sürelerine oransal düzenlemeler getirilmesi planlanıyor. Örneğin, bir yıl ceza alan bir kişinin koşullu salıverme süresinin sadece 6 ayını cezaevinde geçirmesi öneriliyor. Bu düzenleme ile cezası iki yılın altında olan suçlar için "suç işledi, yanına kar kaldı" algısının önüne geçilmeye çalışılıyor.

cezaevi-hapis-21122023-8

Ayrıca, Yargı Paketi'nde temyiz sürelerine ilişkin düzenlemeler de yer alacak. Mevcut düzenlemelerde iş, hukuk ve ceza mahkemelerinde farklı temyiz süreleri bulunuyor, ancak yeni düzenleme ile bu farklılıklar ortadan kalkacak ve bütün davalarda itiraz ve temyiz süresi iki hafta olarak belirlenecek.

Mahkeme 07022024 Aa

Yargı Paketi kapsamında ayrıca Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) pilot kararı gereği makul sürede yargılama yapılmadığı iddialarıyla ilgili başvurular için Tazminat Komisyonu kurulması planlanıyor. Bakan Tunç, paketin içeriğinde ayrıca Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı usul düzenlemelerine ilişkin çalışmaların da bulunduğunu ifade etti.