Google 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü unutmadı. 8 Mart için özel bir tasarım yapan Google kullanıcılarını yeni Doodle ile karşıladı.
Google'ın bu hazırladığı bu özel Doodle sonrasında; "Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı, Dünya Kadınlar Günü ilk ne zaman kutlandı?" gibi sorular araştırılmaya başlandı. Peki Dünya Kadınlar Günü hikayesi nedir, nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar..
8 MART DÜNYA KADINLAR GÜNÜ
Dünya Kadınlar Günü, 1921 tarihinden itibaren her yıl 8 Mart'ta kutlanmaktadır. İnsan hakları kapsamında, kadınların siyasette, ekonomide ve sosyal yaşamda birçok alanda haklarının korunmasına yönelik sosyal bilincin gelişmesine dair kutlanan uluslararası bir gündür. Günümüzde Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmî tatildir, bazı ülkelerde ise büyük ölçüde görmezden gelinir. Bazı ülkelerde protesto günüdür, bazılarında ise kadınlığı kutlayan bir gündür.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Türkiye’de ilk kez 1921 yılında Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında daha yaygın olarak kutlandı ve sokağa taşındı. Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı programından Türkiye’nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında Türkiye 1975 Kadın Yılı kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesinden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından Dünya Kadınlar Günü kutlanmaya başlandı.
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihi, 1800'lü yıllara dayanmaktadır. Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün hikayesi, 1800'lü yıllarda tekstil fabrikasında çıkan bir yangınla başlamıştır.
40 bin kadın işçi, ABD’nin New York kentinde, bir dokuma fabrikasında greve başladı. Sadece "daha iyi çalışma koşulları" istiyorlardı.
Bir tekstil fabrikasında başlattıkları grevde çıkan yangında 129 kadın can verdi. Bu feci olayın tarihi 8 Mart 1857'ydi. Polisin fabrikaya kilitlediği kadın işçilerden 129'u, içeride çıkan yangında can verdi. Bu olayın üzerinden yıllar sonra, 8 Mart'ın Kadınlar Günü olarak kutlanması için ilk teklif 53 yıl sonra geldi. 26-27 ağustos 1910'da Danimarka'da toplanan İkinci Uluslararası Sosyalist Kadınlar konferansında.
O kadınların anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanması ancak 54 yıl sonra gerçekleşebildi. Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, ölen ABD'li kadın işçilerin anısına 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını önerdi. Öneri oy birliği ile kabul edildi. İlk anma 1911 yılında oldu.
10 yıl sonra, 1921'de Üçüncü Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda günün adı "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak değiştirildi.
Bazı ülkeler, Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yıllarında, Kadınlar Günü kutlamalarına ve anmalarına yasaklar, kısıtlamalar getirdi. Kadınlar 1960’lı yılların sonunda 8 Mart’ı yeniden anmaya başlayabildiler.
Son olarak Birlemiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977'de, 8 Mart tarihinin "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Ancak orada, BM tarafından yazılan günün tarihçesinde, ölen işçilerin anısına atıf yapılmadı.
8 Mart Türkiye'de ilk kez 1921'de kutlandı. 1975 yılından sonra kitlesel kutlamalar başladı. 12 Eylül Darbesi ile ara verilen kutlamalar 1984'ten bu yana devam ediyor.