Fransa'nın güneyinde bulunan Cannes şehrinde bu yıl 77'ncisi düzenlenen Cannes Film Festivali devam ediyor.

"All We Imagine as Light" filminin festival kapsamında gerçekleştirilen prömiyerine Fransız yapımcı Julien Graff, Fransız yapımcı Thomas Hakim, Hintli aktör Hridhu Haroon, Hintli aktris Divya Prabha, Hintli yönetmen Payal Kapadia, Hintli aktris Kani Kusruti, Hintli aktris Chhaya Kadam, Hintli ortak yapımcı Zico Maitra ve Hintli ortak yapımcı Ranabir Das de katıldı. 

Can1

FİLİSTİN'İN SEMBOLÜ HALİNE GELDİ

Prömiyerde Kani Kusruti'nin Filistin bayrağı sembolü haline gelen karpuz dilimi şeklindeki çantası dikkat çekti.

KARPUZ NE İFADE EDİYOR?

Filistin bayrağı, 1967'deki savaşın ardından Gazze ve Batı Şeria'da yasaklandı. Filistin bayrağını taşıyanlar ya da asanlar tutuklanıyordu. 

Filistinliler bayraklarının suç haline gelmesinin ardından Filistin bayrağıyla aynı renkteki (kırmızı, yeşil ve siyah tohumlu) karpuz dilimleri taşımaya başladı. Kırmızı, siyah, beyaz ve yeşil renklerin bir arada olduğu karpuz, direnişin sembolü oldu. Filistin bayrağına yönelik yasak 26 yıl sürdü.

Ardından Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ile İsrail'in 1993'te imzaladığı Oslo Anlaşması ile bayrak, Filistin’in simgesi olarak kabul edildi. Böylece yasak kalktı. Filistin bayrağı Gazze ve Batı Şeria'da kullanılmaya başlandı.

Can2

KARPUZ YENİDEN GÜNDEME GELDİ

Karpuz, 7 Ekim’den bu yana devam eden İsrail saldırıları ile yeniden gündeme geldi. Ateşkes çağrısı yapılan protestolarda sıkça kullanıldı. Başta ABD ve Avrupa olmak üzere birçok ülkede, farklı kentlerde düzenlenen protesto ve yürüyüşlerde Filistin bayrağının yanı sıra karpuz sembolü de kullanıldı.

"All We Imagine as Light" filminde Kani Kusruti, Divya Prabha, Chhaya Kadam ve Hridhu Haroon yer alıyor.

Can4