Türkiye’deki milyonlarca çalışan emeklilik yaşını merak edip araştırmalar yaparken yeni gelişmeler yaşandı. Özellikle 8 Eylül 1999 sonrası SGK girişi olanlar EYT’yi kaçırdıkları için hak kaybına uğramıştı. Bu grupta bulunanlara yönelik yeni düzenlemeler yapılacağı ifade edildi. Peki şartlar neler?  EYT’yi kaçıran milyonlarca kişi için 48 49 50 51 yaşında erken emeklilik fırsatları detayları haberimizde... 

Para G

EYT'SİZ NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Sigorta başlangıç tarihine göre erken emeklilik fırsatları kademeli emeklilik ve kısmi emeklilik ile geliyor. SGK girişi 2000-2008 arası olanlar için sunulacak olan yeni erken emeklilik imkanlarında detaylar belli oldu. EYT’de kapsam dışı kalan, prim gün sayısı eksik olan milyonlarca vatandaş kapsamı alındı. Kademeli emeklilik, sigorta giriş tarihine göre değişen emeklilik imkanlarını sunacak. Kademeli emeklilik düzenlemesi ile birlikte, Erken emeklilik SSK ve bağ-kurlular için EYT şartı olmadan gelecek. Bu düzenlemenin hayata geçmesi için hazırlıklar sürerken farklı erken emeklilik fırsatları da var.

Para 2

PRİM İNDİRİMİ FIRSATI 

Bağ-kurlular için hazırlanan yeni düzenleme TBMM’de. Normal şartlarda mevcut yasalara göre bağ-kurlular 9.000 gün prim sayısını doldurarak emekli olabiliyor. EYT kapsamına giren bağ-kurlular için de bu şart aynı şekildeydi. Ancak yeni düzenleme ile birlikte bağ-kurlular için prim gün sayısı esnetilecek, artık 7200 gün prim ile bağ-kurluların emeklilik hakkı mümkün olacak.

Para 1

DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASI 

EYT’yi Eksik prim nedeniyle kaçıranlar için farklı formüller de var. Doğum ve askerlik borçlanması ile erken emeklilik fırsatları SSK ve bağ-kurlular için devam ediyor. Doğum ve askerlik borçlanması, sigorta giriş tarihinden sonra Çocuk dünyaya getiren kadınlar için ve sigorta giriş tarihinden sonra askerlik yapan erkekler için geçerli oluyor. Doğum borçlanması kadınlar için 3 çocuğa kadar Toplamda 6 yıl askerlik borçlanması ise erkekler için en az 1 yıl olarak uygulanıyor.

Para D

99 SONRASINA KISMİ EMEKLİLİK 

EYT’yi kaçıran 8 Eylül 1999 sonrası SGK’lılar içinde 4.500 prim gününü tamamlamaları halinde kısmi emeklilik geliyor. Kısmi emeklilik yaş şartını tamamlayan ancak diğer Şartları yerine getiremediği için emekli olamayan vatandaşlara sunuluyor. Örneğin eksik primi olan ancak yaşı gelen vatandaşlar bu primleri tamamlama şansına sahip değilse kısmi emeklilik için başvuru yapabiliyor. 

Editör: Yağmur Güzel