Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) belirlediği saatlere göre, 32 ilde Mahalli İdari Genel Seçimleri kapsamında oy verme işlemi saat 07.00'de başladı ve saat 16.00'da sona erdi. Diğer 49 ilde ise oy verme işlemleri saat 17.00'ye kadar devam edecek.
YSK'NIN KARARI
YSK, 32 ilde Mahalli İdari Genel Seçimleri kapsamında oy verme işlemlerinin saat 07.00'de başlayıp, saat 16.00'da tamamlanmasını kararlaştırmıştı. Bu illerde, saat 16.00 itibarıyla oy verme işlemi sona erdi.
SAAT 16.00’DA KAPANAN SANDIKLAR
Saat 16.00'da sandıkların kapanışı gerçekleşen iller şunlardır: Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, Mahalli İdareler Genel Seçimleri kapsamında, doğudaki 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00'de başladı. Bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında da aynı saatte oy verme işlemi başladı. Saat 16.00 itibarıyla bu illerdeki oy verme işlemi sona erdi.
DİĞER İLLERDE OY VERME İŞLEMİ
Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, bu 32 ilin dışındaki illerde oy verme işlemi saat 08.00'de başladı. Bu illerde oy verme işlemi saat 17.00'de tamamlanacak.
OYLARIN SAYILMASI VE SANDIK AÇILMA SAATLERİ
Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde, saat 16.00'dan önce oyların sayılması başlamayacak. Diğer illerde ise saat 17.00'den önce oyların sayılması gerçekleşmeyecek. Ayrıca, kayıtlı seçmenlerin bütünü oylarını kullanmış olsa bile, oy verme işleminin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılmayacak.
SEÇİM İSTATİSTİKLERİ
Türkiye genelinde toplamda 61 milyon 441 bin 882 seçmen bulunuyor. 34 siyasi parti adayının yarıştığı seçimlerde, ülke genelinde 206 bin 845 sandık kuruldu ve yaklaşık bin seyyar sandık oluşturuldu.
SEÇİMLERİN KAPSAMI
Seçimlerde, 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği önemli kararlar alınacak. Ayrıca, il genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de bu süreçte gerçekleştirilecek.
SEÇİM GÜNÜ: OY PUSULALARI İLK İNCELEME
Büyükşehirlerde ve diğer illerde gerçekleşen seçimlerde, oy pusulalarının sayımı büyük bir titizlikle başlıyor. İlk aşamada, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık için kullanılan pusulalar dikkatle inceleniyor.
GEÇERSİZ OY SAYIMINDA ÖZEL DURUM
Zarftan çıkan oy pusulalarında geçersiz bir seçim türüne ait olanın diğerini etkilemeyeceği belirtiliyor. Bu detay, sayım sürecinde önemli bir ayrıntı olarak göze çarpıyor.
YAYIN KISITLAMALARI VE SAATLER
Seçim günü, radyo ve televizyon kanallarında saat 18.00'e kadar seçim ve sonuçlarıyla ilgili haberler yapılamayacak. Ancak, 18.00-21.00 saatleri arasında YSK tarafından yapılan resmi duyurular yayımlanabilecek. Saat 21.00'den sonra ise yayınlar serbest olacak, ancak YSK'nın gerektiğinde bu saatlerde de kısıtlama getirebileceği belirtiliyor. Bu kısıtlamalar, seçim sürecinde tarafsızlığın ve dengelemenin korunması adına uygulanıyor.