Kuzey yarımkürede yılın en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık tarihinde nar kırma ritüeli (Geleneği) hem Türkiye’de hem dünyanın pek çok bölgesinde gerçekleştiriliyor. Bolluk ve bereketi temsil, eden nar meyvesi artık gündüzün uzamaya, gecelerin karanlığının azalmaya başladığı tarihte kapı eşiklerinde kırılarak bolluk ve bereket getirmesi dileniyor….
NAR KIRMA RİTÜELİ NEDİR?
Nar kırma ritüeli (geleneği) Kuzey yarımkürede en uzun gecenin yaşandığı 21 Aralık tarihinde gerçekleştiriliyor. Bu gelenek, bolluk, bereket ve pozitif enerji gibi birçok alanda kişiye bir katkı sağlanması amacı ile yapılıyor.
Birçok farklı kültürde yeri olan nar kırma ritüelinde yere atılarak kırılan narın taneleri ne kadar uzağa giderse kişinin evine o kadar çok bolluk ve bereket geleceğine inanılıyor. Bu ritüel yeni yıl, gündönümü gibi özel tarihlerde gerçekleştirilirken, geleneğin kökeninde nar meyvesine tarih boyunca verilen değer bulunuyor.
Zira nar, eski Mısır’daki din adamları tarafından kutsal bir meyve olarak görülüyor ve narın taneleri yaşamın sembolü olarak kabul ediliyordur. Aynı zamanda nar Antik Yunan’da ise şifa olarak kullanılıyor aynı zamanda doğurganlık, bolluk ve bereketi temsil ediyordu.
NAR KIRMA RİTÜELİ NASIL YAPILIR?
Nar kırma ritüelini gerçekleştirmek için aslında nardan başka bir şeye ihtiyaç yok. Bir adet narı alın ve içinden olmasını istediğiniz güzel ve pozitif dilekleri geçirerek evinizin kapısının eşiğinde yere sertçe vurun. Narın dağılmasıyla ortalık biraz renklenebilir ancak narın çokça dağılması ve tanelerinin uzaklaşması bolluk ve berekete işaret eder.
Ayrıca nar kırma geleneğini halılılarınızı kaldırarak mutfak kapısının önünde yapmayı da deneyebilirsiniz.
21 ARALIK NAR KIRMA SAATİ
21 Aralık nar kırma ritüelinde herhangi bir saat dilimi belirtilmiyor. Ancak pek çok kişi bu geleneği akşam saatlerinde ve 21.00’de gerçekleştirmeyi tercih ediyor.