Nar kırma ritüeli ya da nar patlatma, 21 Aralık en uzun gece ile merak ediliyor. 21 Aralık kış gündönümünde nar kırma ritüelinin yapıldığı merak ediliyor. Nar kırmanın bolluk ve bereket getireceğine inanılıyor. Tüm ailenin bir arada olduğu bu günde dilerek dilenerek nar kırma gerçekleştirilir. Peki Nar kırma ritüeli nedir, nasıl yapılır? Nar kırma ne zaman, saat kaçta? İşte ayrıntılar...
NAR KIRMA RİTÜELİ NEDİR, NASIL ORTAYA ÇIKTI?
21 Aralık Kuzey Yarımküre'de kış dönümü, en uzun gecenin yaşandığı gün. Nar kırma geleneği de 21 Aralık'ta, yılbaşından önce yapılan bir gelenek. Geleneğe göre, kırılan nar ne kadar patlarsa, taneleri ne kadar geniş ve uzak alana yayılırsa, bereket ve bolluğun evde o kadar çok bulunacağına inanılır. Kış gündönümünün meyvesi olarak anılan nar, her ülke için farklı anlamlar içerse de pozitif duyguları anımsatır.
BOLLUK BEREKET İNANCI
Anadolu’da yerini koruyan nar kırma ritüeli özellikle yeni bir yıla girerken önem taşır. Nar kırılarak girilen senenin bolluk ve bereket içinde geçeceğine inanılır. Nar ne kadar çok dağılırsa bereketin o kadar çok olacağına inanılır.
21 ARALIK NAR KIRMA RİTÜELİ NASIL YAPILIR?
Nar kırma ritüeli 21 Aralık veya yılbaşından önce yapılır. Ritüel öncesinde nar tanelerinin dağılacağı yere paralar konabilir. Bunun için evin eşiğinde durularak bir adet nar kırılır. Temizlemesi biraz zor olduğu için kapı önünde kırıldığı gibi mutfakta yapılabilir. Nar patladıktan sonra ne kadar dağılırsa bereketinin de o kadar çok olacağına inanılıyor.
NAR KIRMA SAAT KAÇTA, NE ZAMAN YAPILIR?
21 Aralık günü veya akşamı nar patlama için kesin bir saat veya zaman dilimi bulunmamaktadır. Tercihe göre istenilen saatte nar kırma ritüeli gerçekleştirilebilir.