Asgari ücret 2024 yılında net 17 bin 2 TL, brüt ise 20 bin 2 TL olarak belirlendi. İşçi, işveren ve hükümetten oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında toplanacak. Asgari ücret yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan 85 milyon vatandaşı da dolaylı yoldan etkiliyor. 

Para Stok Turk Lirasi Getty 1853-2

 KOMİSYON ARALIK AYINDA TOPLANACAK

İşçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücret zammı için çalışmalarına aralık ayında başlayacak. Ocak 2025'te asgari ücret zammı, emekli ve memur zammı başta olmak üzere; engelli maaşları, dul-yetim aylıkları, evde bakım destekleri ile sosyal transfer harcamaları yükselecek. İlk düzenleme asgari ücret olacak. 

Para A-3

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NASIL BELİRLENECEK?

Yeni asgari ücretin tespiti için hakem rolünü üstlenen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, aralık ayı başında işçi ve işveren tarafını masaya davet edecek. İlk görüşmede ilk 2 toplantının tarihinin netleşmesi bekleniyor. İşçi tarafını temsilen TÜRK-İş, işveren tarafını temsilen ise masada TİSK bulunacak. Geçtiğimiz dönemde TÜRK-İş bir ilk olarak masaya asgari ücret ile çalışan işçileri getirmişti. Bu dönemde de benzer bir uygulamanın olması bekleniyor. 

Para 3

3 RAKAM MASADA OLACAK 

2025 asgari ücretin tespit edilmesinde masada 3 önemli rakam olacak:

Enflasyon rakamları
Geçim maliyeti
Bakanlığın işveren ve işçilerle yapacağı anket çalışmaları
Asgari ücretin tespiti için aralık ayında komisyonun 3 toplantı yapması, ilk teklifi TİSK'in vermesi bekleniyor. Toplantıların ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni rakamı duyuracak.

Para F

025 ASGARİ ÜCRET NE KADAR, KAÇ TL OLACAK?

Asgari ücret belirlenirken birçok kriterin dikkate alınmasına karşın en güçlü veri enflasyon rakamları olarak dikkat çekiyor. Yeni açıklanan Orta Vadeli Plan (OVP) hedefine göre yıllık enflasyonun yüzde 41,5 olması bekleniyor. Yerli yabancı ekonomistlerin beklentisi de enflasyonun yüzde 40-45 bandı aralığında olacağı yönünde oldu. OVP tahminine göre; asgari ücret hesabı yapılacak olursa;  2025 net asgari ücret 24 bin 58 TL, brüt ise 28 bin 303 TL oldu. TÜRK-İş'in son araştırmasına göre ise bekar bir çalışanın aylık yaşam maliyeti 25 bin 706 TL oldu. Asgari ücret için enflasyon rakamları ve yaşam maliyeti sadece bir kıstas olarak masada bulunuyor. Yani işçi ve işveren arasında kabaca 24-26 bin TL seviyesinin pazarlığın odak noktasında olacağını gösteriyor. Rakamlar gösteriyor ki; asgari ücret 2025 için psikolojik sınır da 25 bin TL olacak.  

Para 6

2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMI İLE HEPSİ DEĞİŞECEK

Yeni asgari ücret 2025 yılında uygulanacak. Asgari ücret tutarının belirlenmesiyle birçok ödeme ve gelir kalemi değişecek.

İşsizlik maaşı
Asgari ücretlinin kıdem tazminatı
Askerlik ve doğum borçlanması
Yurt dışı borçlanması
İhya tutarı ve isteğe bağlı sigorta primi
Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri
65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı gelir sınırı
Rapor parası ve iş görmezlik ödeneği
Kısa çalışma ve yarı zamanlı çalışma ödeneği
Stajyer ücreti

Editör: Yağmur Güzel