Asgari ücret 2024 yılında 17 bin 2 lira olmasının ardından yılın sonuna doğru yaklaşırken, güncel zam oranlarıyla asgari ücretin ne kadar olacağı merak ediliyor. Asgari ücret ne kadar? 2025 asgari ücret ne kadar olacak? İşte detaylar…

ASGARİ ÜCRET NE KADAR?

2024 yılının Ocak ayında asgari ücrete yüzde 49.11 oranında zam yapılmıştı. Bu yıl ise hem emekli maaşına hem de asgari ücrete ara zam bekleniyordu. Ancak her ikisine de hiçbir zam yapılmadı. Bunun ardından geçen hafta TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu), Eylül ayının enflasyon oranlarını açıkladı. Yılın son çeyreğinde zam beklenmez iken, yapılacak zam oranının enflasyon ile doğru orantılı olması bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yeni yılda geçerli olacak asgari ücret için ilk toplantıyı, Aralık ayının ilk haftasında yapması öngörülüyor.

Nakit-3

2025 ASGARİ ÜCRET BELLİ OLDU MU?

Fatih Portakal Youtube kanalında canlı yayında, asgari ücret hakkında bir kulis bilgisi aktardı. Deutsche Bank’ın tahmini asgari ücret verisinin kulis bilgisi olabileceğini düşünen Portakal, asgari ücretlinin maaşının zamlı oranının 23 bin TL olabileceğini ifade ederek, ‘Millet isyan eder eder’ dedi. Kendi tahminlerini de paylaşan Portakal şunları söyledi:

"Ben asgari ücreti yüzde 60-65 civarında bekliyordum, refah payı olmadan. Alım gücünde 5 bin liralık kayıp var. 1 Şubatta ilk asgari ücret cebe girecek. Ama Deustche Bank dün yüzde 25-30 civarında beklediğini söyledi. Böyle bir şey olabilir mi? Muhtemelen bu oranı içeriden aldı, iktidar kesimini, işçi kesimini dinledi ve bir analiz yapıldı, enflasyon da dahil edilerek ve kulislerdeki bu oranı paylaştı. Yüzde 30 olsa 22 bin TL olacak ve bunu reva görüyorlar. 1 yıl boyunca da bu maaşı alacak. Gerçekleşecek enflasyonda yüzde 45'in altında olmayacak muhtemelen. En az yüzde 65-70 civarında yapılması gerekiyordu" dedi.

PORTAKAL: ‘‘BU ASGARİ ÜCRETE MİLLET İSYAN EDER’’

Deutsche Bank'ın verilerini aktaran Gazeteci Fatih Portakal, zam oranlarının bu şekilde gerçekleşmesi halinde, "Eğer o oran verilecek olursa bu oranda bir zam yapılırsa millet gerçekten isyan eder. Onun da bir öngörüsü bu. Ancak bu öngörüyü oranı veren kurum mutlaka içeriden bir bilgi almıştır. Bizimle de birtakım analizlere dayanılarak paylaşılıyordur" diyerek ifade etti.

Editör: Rahime Özbey