Erken emekli olmak isteyenler için çalışmalar başlatılmıştı. EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsıyordu. Ancak 9 Eylül 1999 ve sonrası sigortalı olanlar kıl payı düzenlemeyi kaçırdı. Milyonlar için beklenen haber geldi. SGK girişi 1999 ve sonrası olanlar için EYT’siz erken emeklilik geliyor. Peki şartlar ve detaylar neler? İşte yanıtı... 

Para A-2

KADEMELİ EMEKLİLİKTE SON DURUM NE?

Mecliste yeni yasama döneminin başlamasına kısa süre kala kademeli emeklilik son gelişmelerde emeklilik hakkı bekleyen milyonlarca vatandaş tarafından yakından takip ediliyor. Özellikle de 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigorta girişi olan, EYT’yi kaçıran vatandaşlar bir an önce kademeli emeklilik düzenlemesinin hayata geçmesini istiyor. Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığının kademeli emeklilik ile ilgili hazırlıklar yaptığı son dönemlerde sık sık gündeme geliyordu. Ancak BAKAN VEDAT IŞIKHAN henüz bu konuda kesin bir açıklama yapmadı. Yani kademeli emeklilik tarihi şu an için bilinmiyor.

Para F-1

KADEMELİ EMEKLİLİK KİMLERİ KAPSAYACAK? 

Milyonlarca SSK ve bağ-kurlu çalışanın büyük bir merakla beklediği kademeli emeklilik düzenlemesi hayata geçerse sigorta giriş tarihine göre daha erken yaşta emeklilik şansı sunacak. Kademeli emeklilik kapsamı henüz belli değil fakat 8 Eylül 1999 ve sonrası sigorta girişi olanların faydalanacağı tahmin ediliyor. Bu durumda EYT’yi kaçıran vatandaşlar içinde yeni bir erken emeklilik imkanı ortaya çıkacak. Şu an için sadece SSK ve bağ-kurlu çalışanlar için kademeli emeklilik düzenlemesi konuşuluyor fakat kapsam genişleyebilir ve 4c ile çalışanlar da kapsama alınabilir.

Para M

KADEMELİ EMEKLİLİK YAŞ PRİM TABLOSU NASIL OLACAK?

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından hazırlanacak olan yeni yasal düzenlemeye göre kademeli emeklilik yaş primi çizelgesi de belli olacak. Fakat SGK uzmanları tarafından yapılan çalışmalarda 9 Eylül 1999 ve sonrası SGK girişi olanların 6250 prim gününü tamamlaması halinde erkeklerde 45 kadınlarda ise 43 yaşında emeklilik fırsatını yakalayacağı konuşuluyor. Kademeli emeklilikte yaş prim çizelgesi SGK girişine göre değişiklik gösterecek. Yani sigorta giriş tarihi arttıkça yaş prim tablosunda aranan şartlarda artacak.Şu an için kademeli emeklilikte kesin ve net tarih belli değil. Torba yasa maddelerine eklenmesi durumunda kademeli emekliliğin ekim ayında hayata geçeceği tahmin ediliyor.

Editör: Yağmur Güzel