ATM'lerde basit ve tahmin edilebilir şifrelerin kullanımı ile ilgili yeni düzenlemeler getirildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) yaptığı düzenlemede gelecek hafta itibarıyla bazı şifreleri yasakladı. Türkiye genelinde yürürlüğe girecek yeni düzenleme ile birlikte, banka ve kredi kartlarında '1923', '1453', '1903', '5353' gibi yaygın olarak kullanılan şifreler yasaklanacak.

Atm 2-1

HIRSIZLIĞA KARŞI ÖNLEM 

Artan hırsızlık ve dolandırıcılık vakalarına karşı önlem almak amacıyla hayata geçirilen bu düzenleme, müşterilerin daha güvenli şifreler kullanmasını teşvik etmeyi hedefliyor. BDDK, basit şifre kombinasyonlarının kötü niyetli kişilerce kolayca tahmin edilebildiğine dikkat çekerek, bu tür şifrelerin kullanımını sonlandırmayı amaçlıyor.

Atm 2

BAZI KOMBİNASYONLAR YASAKLANDI 

Yeni düzenlemeye göre, kuruluş tarihleri, il plaka kodları, takım tarihleri ve benzeri yaygın rakam kombinasyonları artık geçerli olmayacak. Müşteriler, ATM'de işlem yaparken bu tür şifreleri kullanıyorlarsa, sistem otomatik olarak şifre değiştirme uyarısı verecek ve güvenli bir şifre oluşturulmasını zorunlu kılacak.

GELECEK HAFTA UYGULANACAK 

Türkiye genelinde uygulanacak olan bu yeni düzenleme, gelecek hafta itibarıyla tüm bankaların ATM sistemlerinde devreye alınacak. Müşteriler, daha karmaşık ve güvenli şifreler seçmeye yönlendirilecek. 

Editör: Yağmur Güzel