15 Temmuz gününün tatil olup olmadığı vatandaşlar tarafından araştırılıyor. Yaklaşan temmuz ayı ile birlikte, direnişin günü olan 15 Temmuz tarihi sorgulanıyor. 15 Temmuz kapsamında her yıl yurt genelinde çeşitli etkinlikler ve programlar düzenleniyor. Peki 15 Temmuz tatil mi? 15 Temmuz'da nereler kapalı, özel sektör çalışıyor mu? FETÖ'nün darbe girişimine gösterilen direniş günü 15 Temmuz resmi tatil mi? İşte detaylar..

15 Temmuz 2

15 TEMMUZ RESMİ TATİL Mİ?

15 Temmuz'da resmi kurumların çalışma durumuna göre planlarına yön verecek olanlar, resmi tatiller takvimine yoğunlaştı. Peki, 15 Temmuz resmi tatil mi?

15 Temmuz FETÖ'nün darbe girişimine gösterilen direnişin resmi olarak tescillenmesi TBMM'den talep edilmişti. Resmi tatil kanun teklifi görüşülmüş ve karara bağlanmıştı. TBMM'de görüşülen kanun teklifi, 2017 yılı itibariyle kabul edilerek uygulanmaya başlandı. Bu kapsamda 15 Temmuz resmi tatil olarak kabul edilmektedir.

15 TEMMUZ KANUNU

15 Temmuz'un resmi tatil olması kanunu TBMM tarafından kabul edilmiştir. İşte o kanuna ilişkin detaylar..

MADDE 1- (1) Ankara İline bağlı “Kazan İlçesi”nin adı “Kahramankazan” olarak değiştirilmiştir.

MADDE 2- (1) 17.3.1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “ve 1 Mayıs günü” ibareleri “,1 Mayıs günü ve 15 Temmuz günü” olarak ve birinci fıkrasının (C) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“C) 1 Ocak günü yılbaşı tatili, 1 Mayıs günü Emek ve Dayanışma Günü ve 15 Temmuz günü Demokrasi ve Direnme Hakkı Günü tatilidir.”

1 Nisan Resmi Tatil Mi

15 TEMMUZ HANGİ GÜNE DENK GELİYOR?

15 Temmuz tarihi, çalışanlar ve resmi kurumlarda işlemlerini gerçekleştirecek olanlar tarafından sorgulanıyor. FETÖ'nün darbe girişimine gösterilen direniş günü 15 Temmuz'a özel her yıl anma etkinlikleri gerçekleştiriliyor. Bu yıl 15 Temmuz hangi güne denk geliyor sorusu, tören ve etkinliklere katılmak isteyenler tarafından araştırılıyor.

15 Temmuz bu yıl, pazartesi gününe denk geliyor. Bu sene pazartesi gününe denk gelen 15 Temmuz ile hafta sonunun birleşmesi sonucunda üç günlük tatil imkanı ortaya çıkacak.

15 TEMMUZ'DA ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞIYOR MU, NERELER KAPALI?

Normal şartlarda resmi tatil günlerinde kamu kurumlarının tamamı kapalı olurken bazı işletmeler faaliyetlerine ara veriyor. 15 Temmuz Pazartesi günü özel ve kamu bankaları kapalı olurken hastanelerin acil servisleri dışındaki birimleri kapalı olacak. Eczaneler ise nöbet sistemine uygun olarak çalışacak. Vatandaşlar yaşadıkları şehirlerdeki nöbetçi eczaneleri e-Devlet üzerinden sorgulayabilirler.

Sağlık Ocakları veya diğer bir ifadeyle Aile Sağlığı Merkezleri’ de Pazartesi günü hizmet vermeyecek. Vatandaşlar Pazartesi gününe randevu alamayacaklar. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde kamu kurumlarından olan belediyeler, valilikler, noterler, kaymakamlıklar ve muhtarlıkların tamamı kapalı olacak. Bu işletmeler 16 Temmuz Salı günü hizmet vermeye devam edecek.

Editör: Nurseli Fırat