Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessesesi eksi 540 kodundaki maden ocağında 17 Mayıs 2010 günü yaşanan grizu patlamasında hayatını kaybeden 30 madenci için anma töreni düzenlendi. Facianın 14’üncü yıl dönümü nedeniyle  vardiyalı çalışan maden işçileri, olayın meydana geldiği maden ocağının önünde dualar okudu. 

Anma törenine 00.00-08.00 vardiyasından çıkan işçiler ile 08.00-16.00 vardiyası işçileri katıldı. Kuyu başında gerçekleştirilen anma töreninde hayatını kaybeden işçiler için dua edildi. Gündüz vardiyası işçileri, yerin metrelerce altında kaybettikleri meslektaşları için düzenlenen törenin ardından kömür üretimi için maden ocağına indi. Törene kurum ve sendika yöneticileri ile işçiler katıldı. 

Madenci 17Mayis Son

"TEKRAR BEDEL ÖDEMEK İSTEMİYORUZ"

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, hayatını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet dileyerek, şunları söyledi:

"Derin madencilik, yoğun emek çalışan iş yerlerinin kamu eliyle çalıştırılması gerektiğini, özel sektörün tecrübe ve birikime sahip olmadığını yıllarca bağırarak söyledik. Ne yazık ki Karadon'da, Kozlu'da yaşadığımız kazalar sonucunda üzüntüyle söylemek gerekirse bu haklılığımız ortaya çıktı. Bu uygulamalardan bu iki kaza sonucunda da vazgeçildi ama ne yazık ki bedel ödeyen hep bizler olduk. Bizler tekrar bedel ödemek istemiyoruz."

CANSIZ BEDENLERİNE 8 AY SONRA ULAŞILABİLDİ

17 Mayıs 2010 günü meydana gelen patlamada Yapı -Tek firmasında çalışan 30 maden işçisi ocakta kalmıştı. Aradan geçen 4 günün ardından 30 maden işçisinin 28'inin cenazelerine ulaşılmış ve cenazeleri defnedilmişti. İhaleyi alan Çin firmasının ekibi, günde yaklaşık 8-10 metre küp su boşalttı. Facianın 8. ayında Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cenazeleri, 720 metre uzunluğundaki kuyuda bulundu.

Madenci Anma 17 Mayis3

Editör: Haber Merkezi